Skip to content

Nieuwe Waalse suikerfabriek definitief van de baan

Er komt definitief geen gloednieuwe suikerfabriek in het Waalse Seneffe.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Er komt definitief geen gloednieuwe suikerfabriek in het Waalse Seneffe.

De Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) laat weten niet de nodige fondsen te vinden voor het project, dat een investering zou vergen van circa € 360 miljoen. Dat meldt de nieuwssite Vilt.be. “Ondanks ons solide financieel plan merkten we een sterke terughoudendheid op van veel banken om ons een investeringskrediet te verlenen”, zegt de coöperatie. Dat de financiering een lastig verhaal is bleek eerder dit jaar al.

Afschaffing quotum

Het idee voor een eigen coöperatieve suikerfabriek bij de Belgische suikerbiettelers is ontstaan na het verdwijnen van het suikerquotum en de bijzonder stroef verlopen onderhandelingen tussen bietentelers en Tiense Suikerraffinaderij. Die hebben ervoor gezorgd dat primaire producenten het heft zelf in handen willen nemen. Het idee om een nieuwe suikerfabriek te bouwen en die zelf uit te baten, ontstond in gelederen van de Vereniging van Waalse bietentelers (ABW).

Cosun als grote voorbeeld

De inspiratie vonden de bietentelers bij Cosun, de coöperatie in handen van Nederlandse suikerbiettelers. “Het is de enige suikerproducent in de EU die zijn telers een rendabele prijs betaalt”, zo klonk het bij de initiatiefnemers. Al gauw sloten 1.600 leden, waaronder 1.400 bietentelers, zich aan bij de in 2018 opgerichte CoBT. Zij spraken af om per ton bieten die ze jaarlijks willen aanleveren een inleg te doen van € 30. Dat zou neerkomen op iets minder dan € 60 miljoen. De rest van de financiering moest komen van publieke en private investeerders, waaronder de Waalse overheid.

Voortbestaan coöperatie

De 1.600 leden krijgen in principe hun inleg terug, over het voortbestaan van de coöperatie wordt later beslist.

Snel delen

Afbeelding
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin