Koolen kocht het voormalige pluimveebedrijf in Groesbeek in 2016. Een jaar later werden plannen gelanceerd om er een zuivelfabriek te beginnen. De locatie is onlangs verkocht aan een projectontwikkelaar die er 200 woningen wil bouwen. - Foto: Hans Prinsen
De zuivelfabriek die internetmiljonair Kees Koolen wil beginnen komt niet in het Gelderse Groesbeek, maar mogelijk in Duitsland. Dat zegt Marcel Schiphorst, woordvoerder van Koolen’s Dutch Dairy Products (DDP).
De beoogde locatie voor de zuivelfabriek in Groesbeek, vlakbij Nijmegen, is verkocht aan een projectontwikkelaar die daar 200 woningen wil bouwen. In Groesbeek leefde weerstand tegen de komst van de zuivelfabriek. Ook werden er vraagtekens gezet bij het duurzame karakter van de melkfabriek, ondanks de vele zonnepanelen die Koolen daar wilde installeren.
Vergunningen
De benodigde vergunningen waren nog niet rond. Maar Schiphorst stond op het punt om die aan te vragen. “Net nu we alle onderzoeken en de stukken klaar hadden om als een gecoördineerde vergunningaanvraag in te dienen, gaat er iemand geld bieden”, zegt Schiphorst over de verkoop van de locatie.
De fabriek, met een verwerkingscapaciteit van maximaal 54,9 miljoen liter per jaar, zou vooral gaan draaien op melk van veehouders uit de buurt van Nijmegen. In eerste instantie voor de productie van lang houdbare (UHT) zuivel voor de wereldmarkt. Later kwam ook de productie van streekzuivel van melk van boeren uit de Ooijpolder in beeld. Die streekzuivel wil DDP dan milieuvriendelijk met elektrische busjes bij consumenten in de regio af gaan leveren.
Vogelvriendelijke melk
Als Koolen’s Dutch Dairy Products inderdaad besluit om de zuivelfabriek in Duitsland te beginnen en daar ook de streekzuivel te gaan produceren, is dat geen probleem voor het burgerinitiatief ‘Naar een duurzame Ooijpolder’. Dit burgerinitiatief lanceerde indertijd het voorstel bij DDP om vogelvriendelijke streekzuivel uit de Ooijpolder te gaan maken. ”Een locatie vlak over de grens is voor ons net zo dichtbij als Groesbeek”, zegt Ernst Bouwes van het burgerinitiatief. Vogelvriendelijke melk uit de Ooijpolder, met langjarige contracten en goede melkprijzen voor de veehouders, is belangrijker dan de plek waar die melk wordt verwerkt, aldus Bouwes.
Het doel van Koolen is niet gewijzigd, zegt Schiphorst over de plannen voor een zuivelfabriek. Alleen de locatie om de melk te verwerken, gaat veranderen. Een van de opties is nu dat de zuivelproducten straks in Duitsland worden geproduceerd.
Schiphorst: “Wij hebben op dit moment vijf potentiële vervangende locaties gevonden. Komende periode wordt gebruikt om intern de keuze te gaan maken. Net buiten de landsgrens van Nederland hebben we een plek die ons het meeste aanspreekt. Daar moet nog wel een en ander voor uitgezocht worden wat de (on)mogelijkheden zijn.”
Veel interesse melkveehouders
Kees Koolen kocht het voormalige pluimveebedrijf in Groesbeek in 2016 op een executieveiling. Een jaar later werden plannen gelanceerd om een zuivelfabriek te beginnen op die locatie. DDP zou bij de lancering van de plannen al door veel melkveehouders zijn benaderd met de vraag of ze melk kunnen gaan leveren aan de nieuwe fabriek. Ook zouden enkele melkveehouders interesse hebben getoond voor het leveren van vogelvriendelijke melk, maar dan wel met een langjarig contract bij een melkprijs van 55 cent per liter.