NIFE: Kou zorgt voor duurder gas

09-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Kou heeft het afgelopen weekend Europa bereikt en zorgt voor druk op de dagmarkt voor gas.

Gasunie Transport Services staat klaar om aan de grotere vraag naar gas te voldoen. Bijvoorbeeld om gelijktijdige inzet van zowel gasimport, Nederlandse gasproductie als van gas afkomstig uit de diverse gasopslagen mogelijk te maken.

Gasvoorraden voldoende gevuld

Voorlopig zijn de gasvoorraden voldoende gevuld en is de levering van vloeibaar gas vanuit de Verenigde Staten naar Europa ook weer op gang gekomen. Die stroom was de afgelopen maand meer op Azië gericht waar toen de winter toesloeg. Daar zijn nu de temperaturen weer hoger.

Minder CO2-rechten op de markt

De Europese Unie veroorzaakt, onder aanvoering van de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, een opwaartse koers van CO2-emissierechten. De koers is gestegen doordat Brussel stelselmatig de hoeveelheid beschikbare rechten verkleint en blijft verkleinen. Door dit krappere aanbod is de prijs voor de lange termijn gestegen. De kortetermijncontracten hebben een lager niveau laten zien doordat er een goed aanbod van windenergie de elektra productie heeft verhoogd. Beleggers zien ook dat deze markt omhoog gaat, waardoor de prijzen nu in korte tijd zo’n 25% stegen.

Olievoorraden blijven dalen

In de Verenigde Staten blijven de voorraden ruwe olie in belangrijke opslagcentra’s dalen, ook in China en Saudi-Arabië dalen de voorraden. De belangrijke olielanden houden zich dus aan de gemaakte afspraken. Twijfels over een herstel van de vraag naar olie wereldwijd zijn er voldoende; de vraag naar ruwe olie is flink minder vergeleken met wat het een jaar geleden was. De koers van een vat Brent-olie heeft maandag 8 februari de $ 60 aangetikt. Voor prijzen van dit niveau moeten we terug naar januari vorig jaar.

Commerzbank tempert verwachtingen

Ondanks het optimisme over de wereldwijde vaccinatie-uitrol en positiviteit onder beleggers over economisch herstel, tempert een analist van de Duitse Commerzbank het optimisme door te waarschuwen dat de bank verwacht dat er een correctie naar beneden komt van de olieprijs de komende maanden.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.