Nitraatcomité stemt voor afbouw derogatie

15-09 | |
Het voorstel van de Europese Commissie om de derogatie af te bouwen kan rekenen op de steun van de EU-lidstaten. - Foto: Canva
Het voorstel van de Europese Commissie om de derogatie af te bouwen kan rekenen op de steun van de EU-lidstaten. - Foto: Canva

Nederland kan de komende jaren nog beperkt gebruikmaken van derogatie. De Europese lidstaten hebben in het Nitraatcomité met gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel van de Europese Commissie gestemd om de derogatie de komende jaren af te bouwen.

Dat betekent dat minimaal 55% (15 van de 27 lidstaten) voor het voorstel heeft gestemd. De Europese Commissie moet de derogatie nu nog definitief vaststellen in het College van Commissarissen, de Europese ‘ministerraad’.

Hoe de voorwaarden voor de nieuwe derogatie exact zijn, wordt pas bekend als de Europese Commissie de derogatiebeschikking openbaar maakt. Het ministerie van landbouw gaat er vanuit dat dit enkele weken zal duren.

Hoofdlijnen bekend

LNV maakte vorige week de hoofdlijnen van de derogatie al wel bekend. Voor 2022 kunnen bedrijven met minimaal 80% grasland nog derogatie aanvragen volgens de normen van afgelopen jaren: 230 of 250 kg stikstof uit dierlijke mest, afhankelijk van de grondsoort. Vanaf 2023 wordt deze verruimde mestnorm stapsgewijs afgebouwd naar de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest in 2026.

De Europese Commissie stelt meerdere aanvullende eisen voor de derogatie. Zo moeten er nieuwe ‘door nutriënten verontreinigde gebieden’ worden aangewezen, waarna voor deze gebieden de totale stikstofgebruiksnorm ook verlaagd wordt. Ook wordt het totale mestproductieplafond voor dierlijke mest verlaagd en worden de regels voor de bufferstroken langs waterlopen aangepast en meer in lijn gebracht met het GLB. Hoe dit er precies uit gaat zien, is ook nog onduidelijk.

Compensatieregeling voor derogatiebedrijven

Om melkveehouders te motiveren grasland te behouden, trekt het ministerie € 130 miljoen uit voor een compensatieregeling voor derogatiebedrijven in de laatste jaren van de derogatie. De Tweede Kamer is kritisch over deze regeling. Behoud van grasland is gunstiger voor de waterkwaliteit.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer