NL-bedrijven bouwen varkenscentrum China

11-12-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Een groep van twaalf Nederlandse bedrijven bouwt een varkens-onderzoekscentrum in China.

Het Research Test & Training Center in Anping moet bijdragen aan betere leefomstandigheden voor mensen en dieren in en rond Chinese varkensbedrijven. Daarvoor wordt Nederlandse kennis ingezet. Het centrum moet volgend jaar klaar zijn.

Agrifirm leidt het consortium waarbij verder onder andere MS Schippers, Nedap Livestock Management, Topigs Norsvin en Groba Voedersystemen en Nooyen Pig Flooring zijn aangesloten.

Groei niet tegenhouden

Het consortium wil een bijdrage leveren aan een verantwoorde productie van varkensvlees in China. “De situatie in China is bijzonder nijpend en de uitdagingen zijn omvangrijk”, aldus Jeroen Jeuken, managing director van Agrifirm ASIA. “Op dit moment stuiten we op grenzen om de situatie van de Chinese varkenssector te verbeteren.” Dat heeft volgens hem te maken met de systemen, de borging van kwaliteit en gezondheid, de kennis en vaardigheden en de effecten op milieu en gezondheid. “De enorme groei en ambitie van China om hun eigen voedsel te produceren kun je niet tegenhouden. Waar we wel voor kunnen zorgen, is dat dit gebeurt op een manier die goed is voor onze wereld en rekening houdend met dierenwelzijn. Hierbij zetten we volop in op Nederlandse kennis, die toonaangevend is op wereldniveau. Zo heeft ook de Nederlandse economie maximaal profijt van deze ontwikkelingen in China.”

Trainingen en demonstraties

Het demonstratie- en productiebedrijf krijgt faciliteiten voor het geven van trainingen en het uitvoeren van proeven en demonstraties. Er wordt daarbij gefocust op vijf kerngebieden: voeding, genetica, gezondheid, huisvesting/data en kennis/vaardigheden.

Het consortium en de stichting ‘Verduurzaming Varkenshouderij China’ werd officieel opgericht op 29 september 2020. De groep werkt samen met het ministerie van LNV, de landbouwraad in Peking en NLWorks.

KloostermanBeheer