NMV praat mee met het mes op tafel

24-01-2020 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: ANP
Foto: ANP

“Ze hadden beter geen lid kunnen worden van ZuivelNL”, zegt Hanna resoluut.

Ze doelt op de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die niet-bindend lid van de overkoepelende zuivelorganisatie is. Voorzitter Jorritsma is daar blij mee. Ze waren lid, maar hadden opgezegd met de mogelijkheid tot ongedaan making. Dat is kennelijk gebeurd. Ze praten nu mee met het mes op tafel. Als ze het niet eens zijn met een bepaald besluit, kunnen ze op elk moment weer opstappen.

Dit betekent dat ze gewoon hun zin kunnen doordrijven. Als er voor de boeren zware beslissingen worden genomen, dan zeggen ze dag met het handje en zoek het maar uit. Zwak.

De NMV heeft de andere organisaties in de tang

De vakbond zet de Nederlandse zuivel voor een duivels dilemma. De zuivel wil het takenpakket van ZuivelNL verzwaren. Onder meer met de Duurzame Zuivelketen, nu onder de vleugels van de NZO. Om dat te kunnen doen is de NMV nodig. Anders wordt het draagvlak onder de Duurzame Zuivelketen te klein.

Dus heeft NMV de andere organisaties in de tang. De constructie – ze kunnen er immers elk moment uitstappen – maakt goed overleg in het bestuur praktisch onmogelijk. Met de voorwaarde dat ze het lidmaatschap ieder moment kunnen beëindigen, hebben ze het veto in handen.

Alleen leuke dingen

Dat zijn ze zich zeer wel bewust. Ze schrijven op hun site, dat, wanneer besluiten zullen worden genomen die nadelige gevolgen hebben voor hun leden, ze zich dan op hun voorwaarden kunnen beroepen. Alleen leuke dingen voor hun leden stemmen ze mee in.

Dat kan natuurlijk niet. Stel dat alle leden van ZuivelNL dit soort voorwaarden stellen, dan is democratische besluitvorming ver te zoeken. Dat verlamt de werkwijze. Hier hadden de overige leden van ZuivelNL nooit mee akkoord moeten gaan.

Van twee walletjes eten

NMV wil van twee walletjes eten. Meepraten in een overkoepelende organisatie, maar afhaken als er voor hun leden nadeel uit voortkomt. ‘We willen graag de stem van onze leden laten horen’, zeggen ze, ‘maar het meedoen, mag nooit nadelige gevolgen voor hen hebben’.

Een mooi lid, die NMV. Alleen leuke dingen voor hun leden. Onbegrijpelijk.

Meer over


Beheer