NMV tegen gasbesluit om stikstofuitstoot

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vindt het niet uit te leggen dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nieuwe vergunningen voor extra stikstofuitstoot op gaslocaties afgeeft.

Daarbij komt namelijk ook stikstof vrij. De NMV vraagt zich af waarom veehouders wel hun bijdrage moeten leveren aan de stikstofproblematiek. De kritiek uit NMV in een zienswijze over het gaswinningsbesluit. De melkveehoudersclub vindt dat het besluit niet gegarandeerd dat de gaswinning in Groningen ook echt stopt per 2022, zoals afgesproken. De boeren willen daar meer duidelijkheid over.

Op 23 locaties extra stikstofuitstoot

Het besluit van EZK om op 23 locaties extra stikstofuitstoot toe te staan voor het opwerken van gewonnen gas, dateert van 29 mei 2019, dezelfde dag dat de Raad van State bekend maakte dat het PAS niet langer overeind stond. De NMV verbaast zich over het feit dat gaswinningsbedrijf NAM deze stikstofuitstoot niet compenseert en dat EZK verder geen voorwaarden verbindt aan deze vergunningen.

NMV nauw betrokken

De NMV is al langer nauw betrokken bij de problemen die met name Groningse melkveehouders ondervinden van de gaswinning in die provincie. De club zit ook aan de Agrarische Tafel van het gasoverleg in Groningen en maakt zich daar onder andere hard voor een snelle aanpak van de mijnbouwschade aan melkveebedrijven.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.