Doorgaan naar artikel

Nog een jaar geen importheffing voor Oekraïens product

De Europese Unie is van plan Oekraïne nog een jaar langer vrij te stellen van importheffingen en quota. De parlementaire commissie die zich bezighoudt met internationale handel heeft hiervoor groen licht gegeven.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
Valdis Dombrovskis: Foto: Europese Unie

Valdis Dombrovskis: Foto: Europese Unie

De Europese Unie is van plan Oekraïne nog een jaar langer vrij te stellen van importheffingen en quota. De parlementaire commissie die zich bezighoudt met internationale handel heeft hiervoor groen licht gegeven. De EU-landen steunen de verlenging, ook al heerst met name in Oost-Europa onvrede over de gevolgen van die maatregel voor de eigen boeren.

Algehele vrijstelling

Oekraïne kreeg de algehele vrijstelling in juni vorig jaar om het land aan inkomsten te helpen na de Russische invasie. Voor die tijd konden sommige producten ook al zonder heffingen worden ingevoerd, maar daar kwamen bijvoorbeeld ook granen, zuivel en vlees bij. Die importproducten brengen boeren in EU-landen als Polen in de problemen, zeggen zij. Ze kunnen niet op tegen de goedkope Oekraïense waar, die meer en meer via Oost-Europa wordt geëxporteerd, omdat de Zwarte Zee in handen is van Rusland.

Vijf lidstaten besloten een aantal Oekraïense landbouwproducten niet langer toe te laten, ook al gaat de Europese Commissie daar eigenlijk over. De Europese Commissie heeft nu een akkoord bereikt met deze landen. “Er ligt een oplossing die tegemoetkomt aan de zorgen van boeren in de buurlidstaten en aan die van Oekraïne”, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

Noodmaatregelen

Volgens Dombrovskis zal de commissie noodmaatregelen uitvaardigen voor de invoer van Oekraïens tarwe, mais, koolzaad en zonnebloemzaad. Dat zijn ‘de vier gevoeligste producten’, aldus de vicevoorzitter van de commissie. Het komt er volgens EU-bronnen op neer dat die producten niet in Oost-Europa mogen blijven, maar moeten worden doorgevoerd.

De verlenging van de vrijstelling van importheffingen en quota moet nog door het Europees Parlement goedgekeurd worden, maar het voornemen bleek daar al op veel steun te kunnen rekenen. Het Europees Parlement gaat er komende maand over stemmen. Voordat het besluit definitief is, moet ook de Europese Raad hier nog mee in stemmen.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin