Nog één keer pelzen en dan stopt de nertsenhouderij

Nog één keer pelzen en dan is het gebeurd met de nertsenhouderij in Nederland.

Landbouwminister Carola Schouten probeert met versnelde wetgeving per 1 maart een definitieve streep te trekken vanwege het coronavirus. Mocht dit traject vertraging oplopen dan wil de minister met een tijdelijk fokverbod voorkomen dat er alsnog nieuwe nertsen worden opgelegd.

Geen uitbreiding of nieuwe nertsenhouderij sinds 2013

Op grond van ethische en maatschappelijke weerstand tegen bontproductie is sinds 15 januari 2013 al de wet verbod op pelsdierhouderij van kracht. In feite werd daarmee al een definitief slot op de deur gezet. Onder voorwaarden mochten pelsdierhouders nog tot 1 januari 2024 een bepaald aantal dieren houden; uitbreiding of een nieuw bedrijf starten, zat er vanaf toen al niet meer in.

Het ministerie zet nu alles op alles om 1 maart volgend jaar de pelsdierhouderij definitief te sluiten. Daarmee komt deze sector drie jaar eerder aan zijn einde dan gepland, vanwege de besmettingen met het coronavirus op nertsenbedrijven. Om het leed te verzachten wordt een pot geld toegeschoven. Naast de € 30 miljoen die al beschikbaar was gesteld voor sloop- en ombouwregeling, komt er nog eens € 150 voor de stoppersregeling.

Lees ook: Bijna € 39 miljoen voor ruiming nertsenbedrijven

Het extra geld is bedoeld als compensatie voor de nertsenhouders die nu drie jaar eerder moeten stoppen. Daarmee kunnen ze hun (hypotheek)schulden aflossen en openstaande rekeningen betalen. Toeleveranciers, afnemers en verwerkers hoeven volgens de minister niet te rekenen op ondersteuning uit de pot van € 180 miljoen.

Haast maken met details verplichte bedrijfsbeëindiging

Het is zaak dat snel helder wordt wat de details van de verplichte bedrijfsbeëindiging zijn. Daar is haast bij, want het einde van de bedrijven is nu plots wel heel dichtbij. In plaats van jaren hebben we het nu over maanden. Nog één keer pelzen en dan…

Het is de onzekerheid die aan je vreet. Zeker in de wetenschap dat het vaak lang duurt voordat een wettelijke regeling uiteindelijk wordt afgetikt. Niet voor niets houdt de minister nog een stok achter de deur.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.