Nog een paar weken aanmodderen met kuikens

26-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris146934-003

De situatie op de kuikenmarkt is vergelijkbaar met vorige week.

De kuikenprijs staat onder druk en vooral op de vrije kuikens is het nog altijd prijsschieten. Wie kuikens over heeft vindt voor € 0,30 tot € 0,40 cent per kilo -de helft van de kostprijs- wellicht een koper. Markdeelnemers verwachten dat het onrustige beeld nog twee tot drie weken duurt. Dan is de pijplijn met kuikens voor GPS leeg. Dan zweven er minder of geen dieren meer boven de markt en gaan dierstromen weer meer gepland lopen.

Feestdagen

Nadeel is wel dat tegen die tijd de feestdagen zich aandienen. In de week van kerst en de jaarwisseling vallen in heel Europa drie slachtdagen uit. In die korte weken worden ook evenveel verkoop- en uitleverdagen gemist, waardoor die korte weken de prijsvorming doorgaans niet ondersteunen. Aan de andere kant komen deze dagen niet als verrassing en waren ze al ingepland voordat de reuring rond het wegvallen van GPS ontstond.

Frisse start

In het nieuwe jaar zou de kuikenmarkt dan een frisse start kunnen maken. Sommige pluimveehouders verwachten dat dan zelfs tekorten zich kunnen openbaren. Door de verschuivingen van de afgelopen weken, zowel van pluimveehouders als afnemers van slachterijen, kunnen in januari gaten in planningen naar voren komen. Slachterijen ontkennen dat niet en gebruiken datzelfde argument naar hun klanten om ze te waarschuwen en de volumestroom nu op gang te houden. Afnemers die nu knijpen, vangen dan ook bot. En als de verhouding tussen vraag en aanbod verandert, kan de prijs dan bovendien snel herstellen omdat de markt nu op zo’n laag niveau opereert.

Druk op contractprijzen neemt toe

Zover is het echter nog niet. De druk op de contractprijzen neemt zelfs nog iets toe door de lage noteringen waarvoor op de vrije markt wordt bijgekocht. Maar tegelijk realiseren slachterijen zich ook dat hun leveranciers moeten overleven. Dat kwam deze week opvallend duidelijk naar voren in de noteringen. De meeste contractprijzen bleven onveranderd, alleen de oude VCN (-0,9 cent lager) en de oude notering van Esbro dalen. Die laatste daalt zelfs met 9,5 cent naar € 0,62 per kilo. De nieuwe notering van Esbro exclusief btw -waar de meeste pluimveehouders op worden afgerekend- bleef echter onveranderd op € 0,72 per kilo levend gewicht. Dit verschil komt voort uit het afwaarderen van de oude noteringen inclusief btw en exclusief toeslagen, die eind dit jaar zullen verdwijnen. Andere slachterijen sorteren er niet op voor en laten oude en nieuwe noteringen gelijk op bewegen.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.