Doorgaan naar artikel

Nog geen besluit over derogatie neonics in bieten

Foto: Anne van der Woude

Foto: Anne van der Woude

De deur staat nog op een kier wat betreft een derogatie voor de toepassing van neonicotinoïden in bieten.

Het definitieve besluit valt als landbouwminister Carola Schouten de adviezen beschikbaar heeft van voedselautoriteit NVWA en het toelatingscollege Ctgb.

Schouten gaf eerder deze week in een kamerdebat aan niks te voelen voor een derogatie. De minister vindt een vrijstelling moeilijk te rijmen met het Europese verbod op neonicotinoïden, dat zij ook heeft gesteund. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw moet Schouten nog een definitief besluit nemen. “Volgens de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden worden vrijstellingsaanvragen eerst op de landbouwkundige noodzaak getoetst door de NVWA. Als er een landbouwkundige noodsituatie is die op geen enkele andere wijze te bestrijden is, wordt de aanvraag beoordeeld door het Ctgb op de veiligheid voor mens, dier en milieu. De minister neemt een definitieve beslissing als het gehele dossier, inclusief de adviezen van NVWA en (als de NVWA positief adviseert) het Ctgb, beschikbaar is. Een eerder verzoek in 2018 tot tijdelijke vrijstelling van een neonicotinoïde-houdend middel in de teelt van bieten kreeg een negatief advies omdat er binnen de Nederlandse landbouwpraktijk geen veilig gebruik kon worden aangetoond.”

Voorwaarden

In hoeverre bietentelers geholpen zijn met een derogatie, hangt af van de voorwaarden, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, dat samen met LTO, NAV en NAJK de aanvraag heeft ingediend. “In België passen de voorwaarden niet in de bouwplannen, waardoor de derogatie daar op minder dan 20% van het bietenareaal is toegepast. Als de derogatie onverhoopt niet doorgaat, hopen we dat de sector een tijdelijke vrijstelling krijgt voor de insecticiden Batavia en Closer.”

Gebrek aan eenheid in de Europese Unie

De Lugt hekelt het gebrek aan eenheid in de Europese Unie. “Tien lidstaten hebben een derogatie ingesteld voor neonicotinoïden in bieten. Het is onverteerbaar dat er in Europa geen gelijk speelveld is op dit gebied. De Nederlandse bietentelers hebben een concurrentienadeel en lopen onnodige verliezen op. De schade door vergelingsziekte is nog niet duidelijk omdat de bietencampagne nog loopt. Maar er is meer schade dan vorig jaar door vergelingsziekte en het is ook veel meer verspreid over Nederland. We willen met zijn allen voedselverspilling voorkomen. Dat begint op de akker door te zorgen dat optimale opbrengsten gehaald kunnen worden.”

Lees meer over

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin