Nog geen besluit over EU-pootgoed naar VK

10-05 | Laatste update op 22-06 | |
Foto: Penn Communicatie
Foto: Penn Communicatie

De Britse minister voor plattelandszaken George Eustice heeft nog steeds niet besloten of de import van pootgoed uit de EU naar zijn land na 1 juli door mag gaan. Tegelijk heeft de export van Brits pootgoed naar de EU zwaar te lijden onder het al op 1 januari ingegane Europese invoerverbod.

In het kader van brexit heeft de EU de invoer van Brits pootgoed direct per 1 januari verboden. Reden is dat het VK weigert de Europese gezondheidseisen ‘dynamisch’ te volgen, wat volgens Brussel vooral voor een gevoelig product als pootgoed essentieel is. Uit door het aardappelschap AHDB Potatoes verstrekte cijfers blijkt dat de export van Brits – en dan voornamelijk Schots – pootgoed in de eerste twee maanden van dit jaar is gehalveerd vergeleken bij de voorafgaande jaren. In januari en februari konden de Britten 8.685 ton exporteren terwijl dat een jaar geleden nog 16.740 ton en in 2019 17.163 ton was. De sterke groei van de Britse export die in 2016- ‘17 werd ingezet is daarmee abrupt onderbroken.

Verlies Europese markt

“De export is belangrijk gedaald wat geheel en al te wijten is aan het verlies van de Europese markt”, aldus senior analyst Alice Bailey van AHDB Potatoes. “Als je echter kijkt naar het hele lopende handelsseizoen, dat wil zeggen van juli en eind februari, dan komt de export met 90.500 ton vergeleken met 89.700 ton in 2019-‘20 zelfs nog wat hoger uit.”

De Britten hebben op hun beurt de export van EU-pootgoed nog tot 1 juli toegelaten in het kader van soepele overgangsregelingen na brexit. Eustice heeft al eerder verklaard vanaf die datum ook een invoerverbod te overwegen als tegenmaatregel tegen het EU-besluit. De bewindsman heeft echter tot nu toe nog geen besluit genomen. “We zijn in overleg met de landsregeringen over verdere stappen”, zegt een woordvoerster. Daarbij gaat het met name om Schotland dat op landbouwgebied grotendeels zelfstandig is. Bailey zegt daarover: “We hebben nog geen enkele indicatie wat de regering zal besluiten over de invoer van EU-pootgoed. Op dit moment zal het weinig gevolgen hebben voor ons land omdat het plantseizoen voor 2021 voorbij is. Nu de verkiezingen voor de regeringen van Schotland en Wales voorbij zijn, kunnen we misschien binnenkort duidelijkheid verwachten.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer