Nog niet veel beweging op de zuivelmarkt

22-09 | |
Mageremelkconcentraat daalt in prijs naar rond de € 3,45 per kilo, doordat fabrikanten liever vloeibaar verkopen dan drogen tot poeder. - Foto: Canva
Mageremelkconcentraat daalt in prijs naar rond de € 3,45 per kilo, doordat fabrikanten liever vloeibaar verkopen dan drogen tot poeder. - Foto: Canva

Op de zuivelmarkt heerst een afwachtende houding. De aanvoer van melk lijkt wat aan te trekken en ook gehalten in de melk vertonen een stijgende lijn.

De prijs voor rauwe melk schommelt rond de 64 cent met een ruim bereik. Room leek nog veel duurder te worden, maar bleef aan het einde van de week steken op € 8,70 per kilo. De botermarkt voor directe levering is niet spannend. Kopers zijn op zoek naar product voor rond het eerste kwartaal van 2023 met prijzen die schommelen rond € 6.800 per ton. Met de huidige roomprijzen zou de boterprijs richting € 7.300 kunnen, maar dat krijgen producenten niet betaald.

Poedermarkt rustig

Ook in de poederhandel gebeurt niet veel. Op de GDT in Nieuw-Zeeland zakt mageremelkpoeder in prijs, vollemelkpoeder laat juist een stijging zien. Dat laatste lijkt voornamelijk een correctie op de sterk dalende prijzen in eerdere edities van de veiling. Een licht aantrekkende vraag van China was merkbaar, maar die blijft nog ver achter op de grote vraag een jaar geleden.

In Europa is de prijs te hoog voor een goede export van mageremelkpoeder, maar ook intern op de Europese markt is de vraag rustig. Prijzen schommelen rond € 3.600 per ton. Mageremelkconcentraat daalt in prijs naar rond de € 3,45 per kilo, doordat fabrikanten liever vloeibaar verkopen dan drogen tot poeder. Hoever concentraat in prijs daalt is moeilijk in te schatten, want het omslagpunt van drogen komt dan ook weer dichtbij.

Op de kaasmarkt is het een herhaling van zetten. Er is vanuit kopers wel wat weerstand tegen de prijzen die op het moment voor Goudse jonge worden gerekend, maar voor onder de € 5,15 per kilo is op dit moment geen kaas te koop. Voor mozzarella ligt dat niveau op ongeveer € 5 per kilo.

​Prognose: vet prijshoudend, eiwit dalend in prijs.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer