Nog tekort van € 2,7 miljoen bij failliete Loogman

06-04-2021 | Laatste update op 02-03 | |
Een oplegger van A.C. Loogman op het bedrijfsterrein in Aalsmeer. Inmiddels is alles geveild. - Foto: Cor Salverius Fotografie
Een oplegger van A.C. Loogman op het bedrijfsterrein in Aalsmeer. Inmiddels is alles geveild. - Foto: Cor Salverius Fotografie

Er is nog een tekort van bijna € 2,7 miljoen in het faillissement van aardappelverpakker A.C. Loogman & Zonen.

Eind december bedroeg het tekort € 7,4 miljoen. De ING-bank heeft dit voorjaar het onroerend goed laten veilen. Dat bracht € 4,3 miljoen op. Daarmee kon de schuld aan ING volledig worden voldaan. De veiling van de inventaris door Industrial Auctions bracht bijna € 867.500 op. Curator Sander Schouten van AMS Advocaten heeft de inventaris van de horeca-activiteiten in Amsterdam verkocht voor € 25.000.

Onderzoek naar faillissement nog gaande

A.C. Loogman werd op 17 november 2020 failliet verklaard. Het bedrijf handelde vooral in aardappelen en een beetje in uien, frites en snacks. Schouten weet nog niet wat de oorzaak van het faillissement is. “De materiële boedel is nu afgewikkeld. Nu ga ik verder met het onderzoek naar de oorzaak van het faillissement en welke vorderingen nog inbaar zijn.”

Preferente en concurrente vorderingen

De wet schrijft voor dat de fiscus en uitkeringsinstantie UWV als eerste geld krijgen als daar nog een schuld open staat, de zogenoemde preferente vorderingen. Daar moet nog ruim € 1,3 miljoen aan betaald worden, blijkt uit het laatste faillissementsverslag. Daarnaast zijn er bijna € 2,1 miljoen aan onbetaalde rekeningen aan leveranciers en dergelijke, de zogenoemde concurrente vorderingen. De verkoop van inventaris en goodwill heeft een saldo opgeleverd van ruim € 741.000. Daardoor is er nu nog een tekort van bijna € 2,7 miljoen.

Een deel van de vorderingen die Schouten nog onderzoekt, betreft zogenoemde rekening-courantvorderingen ter waarde van bijna € 4,4 miljoen. Dit bedrag hebben de eigenaren uit het bedrijf gehaald en is dus een schuld van hen aan het bedrijf. Gewoonlijk moet een rekening-courantvordering bij een faillissement worden terugbetaald. Schouten onderzoekt in hoeverre dit mogelijk is.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer