Nog veel import Russische diesel tot EU-boycot

19-01 | |
De dieselprijzen lijken voorlopig niet veel te gaan veranderen. - Foto: Canva/Miguel Perfectti
De dieselprijzen lijken voorlopig niet veel te gaan veranderen. - Foto: Canva/Miguel Perfectti

De dieselprijzen bewegen zich in december en januari op een lager niveau dan in het najaar. Er is veel aanvoer van Russische diesel.

De dieselprijzen piekten in het najaar van 2022 nog flink. Medio oktober werd zelfs even € 1,73 per liter betaald. Daarna was de brand toch wel uit de markt. Halverwege december was de dieselprijs alweer gedaald naar € 1,27 per liter. Daarna veerden de prijzen wel wat op, maar de dieselmarkt is een vrij stabiele markt geworden.

Diesel noteert nu € 1,34 per liter, en dat is een fractie meer dan de € 1,30 van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van LTO (ledenprijs vanaf € 4.000 liter).

Voorraden diesel flink aangevuld

De stabielere markt is het gevolg van een ruim voldoende aanbod. In de aanloop naar de EU-boycot van Russisch ‘gereed product’, per 5 februari, zoals diesel, wordt tot die tijd nog snel volop Russische olie geïmporteerd. Zeker december was in dat opzicht een piekmaand. Toen zijn de Europese voorraden flink en tot de rand aangevuld. De aanvoer in januari zal om die reden alweer iets kleiner zijn, maar evengoed voldoende om de olieprijzen niet veel verder te doen stijgen.

Effect olieboycot pas eind maart duidelijk

De olie- en dieselprijzen lijken voorlopig dan ook niet veel te gaan veranderen. In februari en maart zullen de Europese dieselvoorraden weliswaar slinken door de EU-boycot, maar pas eind maart zal het effect van die boycot echt duidelijk worden. De vraag wordt dan of afnemers alternatieven voor Rusland hebben, of ze hun logistiek voldoende op orde hebben, maar ook of ze wel wíllen bestellen. Want een hoge dieselprijs kan voor deze partijen natuurlijk ook interessant zijn.

Tot die tijd zal het met de onzekerheid wel meevallen. De diesel- en oliemarkt blijft – met af en toe kleine schommelingen – op dit prijsniveau zitten.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer