‘Nood breekt wet’

13-11-2019 | |
Heijdra
Anita Heijdra Vleesveehouder
Foto: ANP - Foto: Sem van der Wal
Foto: ANP

Deze week wordt een noodwet door het kabinet openbaar gemaakt. Niet omdat er een natuurramp is, niet omdat er vliegtuigen een gebouw zijn ingevlogen, niet omdat een Spaanse griep 17,2 miljoen levens kostte, maar vanwege een door bestuurders zelf gecreëerde situatie.

U mag best weten, de inspiratie voor mijn column kostte me deze keer veel moeite. Aan onderwerpen geen gebrek, maar als je alle nieuwsberichten tot je laat doordringen, doe je geen oog meer dicht. Mezelf afsluiten is een overlevingsmechanisme geworden en daarin ben ik vast niet de enige.

Zijn wij nu zo slim, of zijn zij nu zo dom?

De situatie waarin ons land verkeert, is diep triest. Wat mij al tijden bezighoudt, is de vraag hoe de bestuurders van ons land het zover hebben laten komen. Is er voor hen een belang dat wij niet zien? Zijn wij nu zo slim, of zijn zij nu zo dom?

Slogan

Ik kan er echt met mijn verstand niet bij dat hoogopgeleide mensen, bewust en met voorbedachte rade ons land rechtstreeks naar de klote helpen. Het CDA was er toch voor de boeren en VVD voor de ondernemers? CU beschermde toch gezinnen en de PvdA stond toch voor de arbeider? En een premier van een welvarend land liegt zijn landgenoten toch niet voor? “Retteketet wat een schijtkabinet” stond op een spandoek tijdens de acties van 1 oktober. Die slogan vat zo’n beetje alles samen.

Waarom zou je de meest efficiënte voedselmakers die je land een exportpositie opleveren, de armoede en soms zelfs de dood injagen?

Rekenmodellen met 70% foutmarge

Maar waarom? Waarom zou je je land uit de markt prijzen door de normknop zover terug te draaien dat een hele bouwsector in acute nood komt? Waarom zou je uitgaan van rekenmodellen met een 70% foutmarge en daarop je beleid baseren? Waarom zou je de meest efficiënte voedselmakers die je land een exportpositie opleveren, de armoede en soms zelfs de dood injagen? Ik snap het echt niet.

Wie heeft Mark betaald?

President George Bush gaf ooit toe dat hij onmogelijk voor het klimaatakkoord kon stemmen omdat de olieindustrie hem aan de macht had geholpen. Wellicht komen wij er ooit achter wie Mark Rutte en kornuiten heeft betaald om de Staat der Nederlanden te gronde te richten. Tot die tijd wens ik iedereen die het slachtoffer is (en wie treft het niet) heel veel sterkte en relativeringsvermogen toe.

Meer over


Beheer