Tarwe-oogst in Noord-Frankrijk. Foto: ANP
In dit artikel
Meer dan de helft van de Franse graanboeren zal dit jaar geen cent inkomen overhouden. ‘Dat is een jaar werk voor niets en maakt het volgende jaar extra moeilijk’, luidt de noodkreet van telersbond AGPB.
Volgens de bond, die 240.000 akkerbouwers vertegenwoordigt, staan de boeren voor een catastrofale oogst. “De toename van biologische aanvallers, de voortdurende verlaging van de Europese steun en de politieke trend naar minder bestrijdingsmiddelen brengen de toekomst van de graansector in gevaar”, zegt AGPB-voorzitter Eric Thirouin. Hij vraagt dan ook om ‘een historische ontmoeting met de regering’ om zo snel mogelijk een ambitieus toekomstplan – met staatssteun – op te stellen.
Kwart minder tarwe geoogst
De opbrengst van zachte tarwe komt volgens de laatste schattingen in Frankrijk ruim onder de 30 miljoen ton, een kwart lager dan vorig jaar. “De eerdere voorspellingen waren duidelijk veel te gunstig. De economische gevolgen voor bedrijven zullen veel ernstiger zijn dan gedacht”, zegt Thirouin.
AGBP wijst erop dat de Franse graansector al acht moeilijke jaren achter de rug heeft ‘die de financiële positie ernstig hebben ondermijnd’. De bond wil dat in de zwaarst getroffen regio’s uiterlijk 15 oktober 80% voorschot van de gemengde rechten wordt overgemaakt en dat er een korting komt op de sociale lasten. Landbouwminister Denormandie heeft een aantal van die eisen al eerder toegezegd.
Langetermijnhulp voor graantelers
AGBP wil echter ook langeretermijnhulp voor een sector ‘die het mogelijk maakt dat Frankrijk de eerste exporteur van Europa is’. “De graantelers zijn aan het eind van hun latijn. Een meerderheid van hen stelt zich de vraag of doorgaan met het bedrijf zinvol is. De problematiek rondom bedrijfsopvolging is meer dan ooit actueel. “Als de regering zich daarvan geen rekenschap geeft, klappen we tegen de muur. Frankrijk moet weer ambitie krijgen voor zijn landbouw”, aldus Thirouin.