Doorgaan naar artikel

Noord-Holland: 500 hectare wordt natuurpacht

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De provincie Noord-Holland gaat 500 hectare provinciale grond uitgeven in natuurpacht.

Dit jaar gaat het om 300 hectare, in de jaren erna nog eens om 200 hectare. De nieuwe pachtcontracten worden per 1 november 2020 afgesloten. De openbare inschrijving start half oktober 2020. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

Natuurnetwerk Nederland

De gronden liggen al in het Natuurnetwerk Nederland, waar al extra regels gelden voor boeren. Bijvoorbeeld een aangepast maaibeleid om nesten van broedende weidevogels niet te verstoren. Dit is volgens provincie echter niet genoeg om daar de stempel ‘natuur’ op te drukken. Zo zal er bijvoorbeeld een ander type van bemesting en een lager aantal dieren voor begrazing nodig zijn. Daarom veranderen de voorwaarden van de pachtcontracten. De nog lopende pachtcontracten (circa 200 hectare) zullen de komende jaren na de verlooptijd nieuw opgesteld en uitgegeven worden. Pachters beheren de grond daarna als hoofdzakelijk natuur, met agrarisch medegebruik.

Online bieden

De gronden worden, net als de andere pachtgronden van de provincie, aangeboden op pachtgrond.nu. Op de website kunnen geïnteresseerden een bod doen. Daarbij spelen drie criteria een rol. Dat zijn: de hoogte van het bod, de afstand tussen de bieder en het perceel, en certificaten die wijzen op een duurzame bedrijfsvoering. Diegene die in totaal de meeste punten scoort op deze drie criteria krijgt de grond.

Beheer
WP Admin