Skip to content

Noord-Holland: subsidie voor korteketenprojecten

De provincie Noord-Holland steekt € 500.000 in korteketenprojecten gericht op duurzaamheid.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Archieffoto van aanleg van een voedselbos. - Foto: Van Assendelft premium

Archieffoto van aanleg van een voedselbos. - Foto: Van Assendelft

De provincie Noord-Holland steekt € 500.000 in korteketenprojecten gericht op duurzaamheid.

Vooral plannen en initatieven van telers en boeren met kennisoverdracht, en ook met meer schakels uit de keten, scoren goed in de beoordeling. Dat blijkt uit de publicatie van de subsidievoorwaarden. Noord-Holland wil dat in 2030 minimaal 25% van het eten in de provincie ook vanuit Noord-Holland afkomstig is.

In 2022 stond de regeling ook open en was € 700.000 beschikbaar, maar werd er voor € 550.000 aangevraagd. Zo kreeg Servaplant € 100.000 om goede betaalbare zadenmengsels voor multifunctionele kruidenstroken te ontwikkelen. Ook werd een ton gestoken in een restaurantproject waarbij 20 regionale bedrijven via een groothandel werden aanbevolen bij horeca in Amsterdam en Haarlem.

Mobiele keuken op het land

Een ander project is The Farm Kitchen. Met een mobiele verwerkingskeuken wordt zo product vanaf het land direct verwerkt tot circa 3.000 maaltijden voor bedrijfsrestaurants. Daarmee wordt 98% aan voedselkilometers gereduceerd. Ook werd geld gestoken (€ 34.942,40) in een modelboerderij voor wijnbouw met boslandbouw (agroforestry).

Miljoenen in voedselvisie

De provincie Noord-Holland steekt in totaal in 2023 en 2024 € 2,7 miljoen in het uitvoeren van een Voedselvisie. Daarmee wordt duurzame teelt nagestreefd met nieuwe verdienmodellen waarbij telers minder afhankelijk zijn van hun keten. Dat kan door bijvoorbeeld neventakken toe te staan. Ook regeneratieve en circulaire teelt worden gestimuleerd. Regeneratief betekent dat bijvoorbeeld de bodem wordt versterkt in plaats van verzwakt door teelten.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin