Noord-Holland weert reclame met vlees en vis van bushokje

05-01 | |
Reclame met vlees of vis erop mag niet meer in Noord-Hollandse bushokjes hangen. - Foto: ANP
Reclame met vlees of vis erop mag niet meer in Noord-Hollandse bushokjes hangen. - Foto: ANP

De provincie Noord-Holland gaat reclame voor vlees en vis op bushokjes verbieden.

Dat is het gevolg van een motie waarin wordt gevraagd in het contract met de exploitant van bushokjes op te nemen dat reclame-uitingen voor vlees en vis niet zijn toegelaten. Dit geldt ook voor fossiele brandstoffen.

In de motie van PvdA’er Alphons Muurlink en Anouk Gielen (GroenLinks) stellen de indieners dat de provincie zonder financiële gevolgen voor de provincie kan ingrijpen in het soort reclame in bushokjes. Gedeputeerde Staten hebben toegezegd de motie te zullen uitvoeren.

Vlees en vis is ‘significante factor in klimaatcrisis’

De motie is in de laatste vergadering van vorig jaar (19 december) aangenomen met steun van PvdA, GroenLinks, D66, SP en Partij voor de Dieren. In de motie staat onder andere dat het eten van vlees- en visproducten een van de ‘significante factoren in de klimaatcrisis’ is. Muurlink en Gielen wijzen erop dat verschillende gemeenten al zijn gestopt met reclame voor fossiele brandstoffen of vlees.

Het weren van reclame voor vlees en vis past bij het provinciaal beleid, staat in de motie. “Zo wil de provincie volgens de voedselvisie duurzaam voedsel bij de consument stimuleren, onder meer omdat de impact van plantaardige producten vele malen kleiner is dan die van dierlijke producten, zoals vlees en zuivel.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer