Noordrijn-Westfalen wil over acht jaar af van zeugen in boxen

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil uiterlijk over acht jaar een einde aan de huisvesting van guste zeugen en kraamzeugen in boxen. Over dit verbod wordt al langer gediscussieerd.

Op 5 juni stelde de Federale Raad het besluit over de Landbouwverordering Dierwelzijn uit. Noordrijn-Westfalen probeert nu een compromis tussen de eisen van dierwelzijnsorganisaties en boerenorganisaties te vinden waarmee op 3 juli alsnog de verordening gewijzigd kan worden.

Roep om onmiddellijke beëindiging

Uitgangspunt is een eind aan huisvesting van zeugen in boxen in de dekstal en de kraamstal. Hiervoor moet een overgangsperiode van acht jaar komen. Twaalf dierrechtenorganisaties roepen op tot onmiddellijke beëindiging van boxenhuisvesting in de dekstal en omschakeling naar groepshuisvesting binnen twee jaar.

Onrealistische voorstellen

Varkenshoudersvereniging ISN geeft aan dat de eisen onwerkbaar zijn voor varkenshouders. Rond de geboorte van biggen moeten zeugen minstens een paar dagen vaststaan om grote uitval onder de biggen te voorkomen. ISN verwijst daarbij niet alleen naar praktijkervaringen, maar ook naar onderzoek zoals InnoPig in Duitsland en ProSau in Zwitserland. Wat ISN betreft mag de overheid zich niet blind staren op onrealistische voorstellen van dierrechtenorganisaties. De genoemde overgangstermijnen vindt ISN een lachtertje.

Overgangstermijnen

Ondanks de kritiekpunten is ISN wel van mening dat de deelstaat de zeugenhouders duidelijkheid biedt door overgangstermijnen te stellen. Het is namelijk van belang dat bedrijven die hun dek- en kraamstal naar de laatste inzichten hebben ingericht de tijd krijgen om aan nieuwe eisen te voldoen. Ook als groepshuisvesting in de dekstal de norm wordt, moet individuele huisvesting mogelijk blijven als dat aan specifieke eisen voldoet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.