Noorse stakingen laten gasprijs stijgen

Stakingen in de Noorse olie-en gasindustrie hebben invloed op de dagprijs voor gas. De afgelopen week is de dagprijs voor gas met bijna 2 cent per kuub gestegen.

In Noorwegen bereikten de offshore-industrie en vakbonden vrijdag een loonakkoord, waarmee een einde lijkt te komen aan de stakingen in de sector en dus ook aan de productie-onderbrekingen.

De import van LNG in Europa blijft nog steeds achter, vergeleken met de import in 2019. De tekorten die hierdoor ontstaan worden aangevuld uit de gasvoorraden. Er ontstaat hierdoor geen schaarste op de markt, maar er is wel een opstuwende factor voor de dagprijs van gas. De levering van LNG aan Europa kan weer snel in opgang komen nu de gevolgen van de recente orkaan in de Golf van Mexico zijn meegevallen. De verwachting is dat de prijzen voor zowel de lange als de korte termijn licht kunnen dalen als de aanlevering weer op een normaal niveau komt, maar de prijzen kunnen ook licht stijgen als de kou zijn intrede doet.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Daghandel elektra laag door orkaanseizoen

Het orkaanseizoen in het Caribisch Gebied heeft als gevolg dat Europa ook te maken heeft met extra aanvoer van wind. Deze extra aanvoer veroorzaakt dat de windmolens optimaal en heel constant, elektra kunnen produceren. De invloed op de daghandel van de elektramarkt is duidelijk te zien in de prijzen, deze zijn de hele maand al niet hoog te noemen.

De langetermijnprijzen worden hoofdzakelijk beïnvloed door de prijs van kolen en CO2-emissierechten. De rechten staan op dit moment onder druk, onder andere over de uitkomst van de Brexit. Als er afspraken gemaakt kunnen worden, is het mogelijk dat de emissieprijzen stijgen. Lukt dat niet, is een verdere daling mogelijk. Een verdere daling betekent dat de prijzen van de langetermijncontracten kunnen dalen.

Tekst gaat verder onder de grafiek

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.