Noorwegen stopt geld in cellulaire voedselproductie

22-08 | |
Er wordt in het Noorse onderzoek onder meer gekeken naar opschaling van kweekvleesproductie. Foto: Canva
Er wordt in het Noorse onderzoek onder meer gekeken naar opschaling van kweekvleesproductie. Foto: Canva

De Noorse overheid gaat een nieuw onderzoek naar de ontwikkeling van ‘cellulaire’ voedselproductie financieren.

Een onderzoeksorgaan van het land trekt € 2 miljoen uit voor een project van vijf jaar, waarin productiemethoden worden onderzocht om ‘het voedsel van de toekomst’ te maken. Grofweg zijn er twee soorten ‘cellulaire’ methodes voor voedselproductie: in het laboratorium gekweekt vlees en precisiefermentatie. In het nieuwe project worden beide methoden onderzocht om melk, eieren en vlees te produceren.

Onderzoek naar kweekvlees

Het onderzoeksinstituut Nofima leidt het nieuwe onderzoek. Nofima, grotendeels eigendom van de Noorse overheid, deed al eerder onderzoek naar kweekvlees en in het project wordt dat onderzoek doorgezet om uit te vinden hoe de kweekvleesproductie opgeschaald kan worden.

De onderzoekers zullen precisiefermentatie gebruiken voor het maken van eetbare eiwitten. Micro-organismen worden hierbij ingezet om eiwitten te produceren. Focus ligt onder andere op betaalbare en duurzame grondstoffen die de micro-organismen kunnen omzetten in eiwit. Zo willen de onderzoekers onder andere reststromen als zetmeel uit bonen, haver en eiwit uit eieren gebruiken als input.

Aandacht voor consumentenkant

De wetenschappers zullen in het project ook aandacht hebben voor de consumentenkant van de nieuwe productiemethoden. Ze zullen focussen op wat Noorse consumenten vinden van het voedsel dat op de nieuwe manier wordt gemaakt.

“Celgebaseerde landbouw is een revolutie in de voedselproductie die landbouwproductie en -eigendom, landgebruik, beleid, eetgewoonten en ethische kwesties kan veranderen. In het ARRIVAL-project brengen we het onderzoek naar celgebaseerde landbouw een aantal stappen verder. We willen nieuwe eiwitbronnen implementeren in bestaande voedingsproducten en de samenleving, de consument en de voedingsindustrie voorbereiden op de mogelijke gevolgen van deze radicale verschuiving in de manier waarop voedsel wordt gemaakt”, zegt één van de onderzoekers.

Kloosterman


Beheer