Doorgaan naar artikel

Nordzucker beperkt verlies

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Joris Telders

Foto: Joris Telders

Bietenverwerker Nordzucker heeft ook in 2019-‘20 verlies geleden, maar minder dan in het voorafgaande jaar. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers.

Het operationele resultaat (ebit) komt op min € 15 miljoen en dat is € 43 miljoen beter dan in 2018-‘19. Het verlies op de onderste lijn is eveneens € 15 miljoen en bedroeg in het voorafgaande jaar nog € 36 miljoen. De omzet steeg niettemin met € 79 miljoen naar € 1,439 miljard.

Nieuwe afzetstrategie

De beter dan verwachte resultaatontwikkeling is volgens het Noord-Duitse concern te danken aan een nieuwe afzetstrategie in combinatie met een duidelijk afgeslankte organisatie en een duurzame omvangrijke reductie van de kosten, zo heet het in de toelichting vanuit het hoofdkantoor in Braunschweig. Tevens wijst het bedrijf erop dat de suikerprijzen zich in de loop van het boekjaar hadden hersteld, en wel als uitvloeisel van een teruglopende productie in Europa en de verwachting dat er wereldwijd een tekort ontstaat.

Positieve resultaten komende periode

Voor het lopende op 1 maart begonnen boekjaar geloven de Noord-Duitsers dat er weer een positief resultaat uit de bus kan rollen, ondanks de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt. “De coronapandemie zorgt sinds begin maart voor totaal nieuwe randvoorwaarden op de wereldmarkt. Samen met de massieve daling van de olieprijzen stortten de suikerprijzen in”, zo schetst het bedrijf de gevolgen. Desondanks gelooft CEO Lars Gorissen dat de gevolgen voor de vraag naar suiker in de EU relatief gering zullen zijn en de prijzen uiteindelijk grotendeels stabiel blijven. “Ons doel is zonder meer om in het lopende jaar weer positieve resultaten te halen”, aldus Gorissen. Mogelijk leidt dat ook weer tot een dividenduitkering. Dit jaar wordt het dividend echter nog overgeslagen.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin