Nordzucker maakt opnieuw meer winst

02-06 | |
Fabriek van Nordzucker in het Duitse Nordstemmen. - Foto: ANP
Fabriek van Nordzucker in het Duitse Nordstemmen. - Foto: ANP

Het suikerbedrijf Nordzucker draaide in 2021/22 een omzet van € 1,9 miljard. De winst nam ten opzichte van vorig jaar met € 18 miljoen toe.

De Duitse suikerproducent boekte een nettowinst van € 84 miljoen. Het goede bedrijfsresultaat is volgens Nordzucker mede te danken aan het hoge prijsniveau voor suiker en daarnaast steeg de suikerverkoop ‘aanzienlijk’. Lars Gorisson, CEO van Nordzucker, benadrukt dat ook het optimalisatieprogramma dat drie jaar geleden gelanceerd is heeft geleid tot dit positieve resultaat: “Hiermee hebben we naast de goede marktontwikkelingen een winstbijdrage van ongeveer € 70 miljoen kunnen genereren. Gezien de sterke kostenstijgingen is deze bijdrage essentieel voor de stabiliteit van het bedrijf.” Vorig jaar was het bedrijf na twee verlieslijdende jaren weer winstgevend door kostenbesparende maatregelen en betere suikerprijzen.

Suikerriet uitbreiden

Nordzucker kijkt ook alvast vooruit naar aankomend seizoen. Het bedrijf heeft de bietenprijzen verhoogd en verwacht dat de suikerprijzen aan het einde van het seizoen ‘zeer aantrekkelijke’ bietenprijzen mogelijk maken. Daarnaast zegt Nordzucker van plan te zijn om de rietsuikeractiviteiten uit te breiden. Het bedrijf heeft een meerderheidsbelang in de rietsuikerfabrikant Mackay Sugar in Australië. Destijds hadden enkele aandeelhouders nog grote kritiek op het binnenhalen van het rietsuikerbedrijf. Mackay Sugar was goed voor een omzet van € 15 miljoen het afgelopen jaar. Verder heeft het bedrijf de plantaardige eiwitten als mogelijk groeigebied gemarkeerd.

Energiekosten

Nordzucker verwacht een ‘positieve winstsituatie’ voor 2022/23 als er voldoende energie beschikbaar blijft voor de suikerproductie. Financieel topman Alexander Bott zegt dat de pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben gezorgd voor een flinke kostenstijging voor energie. Het bedrijf kijkt dan ook naar alternatieve energievoorzieningen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer