Notering kalveren blijvend onder druk

13-09 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De toestroom van kalveren is nog steeds ruimer dan de vraag op het moment is. Het is een gevolg van de hitte die in de afgelopen jaren speelt en melkkoeien die daardoor toch wat moeilijker dragend worden.

Aan de andere kant is de vraag naar kalveren maar heel gewoon en proberen integraties de prijs van de kalveren te drukken. Dat, ondanks dat de opbrengstprijzen juist voorzichtig aan het stijgen zijn na de vakantieperiode. Met de vooruitzichten die ze hebben wat kosten betreft is ze er veel aangelegen de aankoopprijs te drukken nu dat nog mogelijk is.

Hogere kosten

Voer blijft duur, maar energiekosten voor productie en verwerking van kalveren stijgen verder. Als het aanbod naar verwachting in oktober weer wat zakt, zal dat een stuk moeilijker zijn. Op de kalverprijzen kunnen ze nog enige invloed uitoefenen.

Op de veemarkt in Purmerend is tussen € 5 en € 10 per dier minder betaald voor de kalveren dan een week eerder. De officiële notering van de veemarkt was nog niet bekend bij het schrijven van deze analyse.

Prijs Duitse kalveren lager

In het voor ons belangrijke land Duitsland is de situatie hetzelfde. Er zijn voldoende kalveren, maar prijzen staan onder druk. Er blijven zelfs stallen leeg, omdat kalverhouders het niet aandurven met de verwachte stijging van de productiekosten. De verwachting is dat de prijzen zo’n € 5 per dier zakken. In Nederland blijft de druk op de handel, maar lijkt deze week een stabilisatie van de noteringen mogelijk.

Prognose: stabiele tot lagere prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer