Notering slachtkoe levert 5 cent in

19-12-2019 | |
Foto: Mark Pasveer -
Foto: Mark Pasveer

Een relatief ruim aanbod aan slachtkoeien zorgde voor een prijsdaling op de veemarkt in Leeuwarden

Handelaren zagen dat er, naast het ruimere aanbod (485 dieren in totaal), niet heel vraag was vanuit de slachterijen. De slachthuizen hebben de zaakjes voor de feestdagen wel op orde. Alles wat nu nog wordt geslacht, gaat voor een groot deel de koelhuizen in. De afzet voor kerst is grotendeels gebeurd. Inkopers van de slachthuizen nemen dus niet al te veel dieren mee.

5 cent terug

Door die mindere vraag en het ruimere aanbod gingen de noteringen voor slachtkoeien met 5 cent terug. Voor een P-kwaliteit slachtkoe kwam de prijs daarmee uit op € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht. Door de prijsdaling staat de notering voor een P-kwaliteit slachtkoe nu exact gelijk aan het niveau van een jaar terug.

Minder personeel beschikbaar

De komende weken worden er maar beperkt slachtkoeien verwerkt in de slachterijen. Veel personeel uit de slachthuizen brengt kerst in hun vaderland door. Daardoor zien slachterijen dat er minder personeel beschikbaar is en bovendien vallen de feestdagen midden in de week. Er zal best wat worden geslacht, maar veel minder dan in reguliere weken. Een verandering van de prijzen wordt echter niet verwacht.

Prognose: stabiele prijzen

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer