Notering slachtkoe plust in Leeuwarden

16-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De beginmaanden van het jaar zijn doorgaans rustig wat betreft de consumptie van rundvlees.

Een plusje over de hele linie op de veemarkt in Leeuwarden voor de slachtkoeien geeft goed weer hoe het sentiment in positieve zin verandert. Een koe van O-kwaliteit stijgt 5 cent in de notering en komt uit op € 4,20 tot € 4,65 per kilo geslacht gewicht. Dat wordt nog niet gedragen in de vleeshandel, die nog steeds in een stroevere fase zit.

Carnavalsweek rustiger

Komende week breekt carnaval los, dat in het zuiden en oosten van het land niet bijdraagt in de afzet van rundvlees. Daartegenover verwachten handelaren dat het aanbod ook terugloopt in die tijd. Dat zorgt ervoor dat de slachtkoeienmarkt de komende tijd vriendelijker oogt. Dat het teruglopen van het aantal slachtingen maar langzaam gaat, is goed te zien aan de cijfers van RVO. In de eerste volle week van februari werden 10.353 slachtingen uitgevoerd. Ten opzichte van een week eerder is dat slechts 30 minder.

In de landen om ons heen is nog geen ruimte voor prijsverhogingen. De prijzen in Duitsland laten een stabiel beeld zien. De afzet van goedkoper rundvlees verloopt wat beter dan die van luxe onderdelen. In Nederland lijken de prijzen voor slachtkoeien langzaam weer een stijgende trend te gaan vertonen.

Prognose: langzaam aantrekkende prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer