Doorgaan naar artikel

Notering slachtkoeien blijft gelijk, vraag naar vlees terughoudend

De karkasprijs van slachtkoeien staat onder druk. - Foto: Koos Groenewold premium

De karkasprijs van slachtkoeien staat onder druk. - Foto: Koos Groenewold

De handel in slachtkoeien laat op de veemarkten deze week een stabiel beeld zien. De vraag naar rundvlees vanuit de retail is zeer terughoudend.

De aanvoer in Leeuwarden ligt op 295 dieren. Sinds begin maart bleef de aanvoer onder het niveau van vorig jaar, maar toen daalde de aanvoer van bijna 400 dieren naar onder de 300 en bleef daar ook op steken in de weken erna. Maar in dat jaar lag de notering voor een koe van O-kwaliteit op maximaal € 5,25 per kilo geslacht gewicht. Dit jaar is dat € 4,60 voor diezelfde kwaliteit.

Karkasprijs onder druk

De situatie is dit jaar anders. Prijzen hebben rond Pasen al een stap terug gedaan en deze week bleven noteringen gelijk. De vraag naar rundvlees vanuit de retail is zeer terughoudend. Gehakt en andere goedkopere onderdelen worden matig besteld. Vanuit de horeca is de vraag naar luxe delen rundvlees beter, maar dat kan niet voorkomen dat karkasprijzen onder druk staan.

In Duitsland voelt de markt voor slachtkoeien vaster aan. Een goede vraag naar de dieren kan moeizaam worden bediend met een rustig aanbod. Na een periode van grote aanvoer van slachtstieren, lijkt ook voor deze categorie verlichting te komen en stabiliseren prijzen voor deze dieren. In Nederland drukt het grote aanbod op de prijzen en lijkt een prijsverlaging eerder mogelijk dan dat prijzen stijgen.

Prognose: moeizaam prijshoudend.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin