Doorgaan naar artikel

Noteringen omhoog, zomerdip voorbij

De eieren liepen vlot weg deze week, maar het aanbod was soms wat mager. Foto: Canva premium

De eieren liepen vlot weg deze week, maar het aanbod was soms wat mager. Foto: Canva

De eiermarkt was deze week (week 34) gezond. De handel was vriendelijk en levendig.

De eieren liepen vlot weg deze week. Bestellingen waren groter dan voorgaande week door de herbevoorrading die er in Nederland opzit en in (het zuiden van) Duitsland nog een week doorloopt. Het aanbod was soms wat mager. Dit kwam mogelijk doordat bij pluimveehouders die zelf sorteren en afzetten, de afzet ook weer wat meer op gang komt. Mogelijk worden er eieren vastgehouden in de hoop dat de prijzen volgende week weer wat hoger zullen zijn.

De ontwikkelingen leidden tot hogere noteringen. Volgens sommigen was de prijsstijging meer dan verwacht. Een ander keek er niet van op, omdat in deze periode van het jaar wel vaker prijsstijgingen van deze omvang zijn voorgekomen. Het verschil met het verleden is wel dat het prijsniveau hoog is, met dubbele cijfers voor de komma.

Noteringen eieren

Barneveld noteerde kooi- en scharreleieren gemiddeld over alle gewichten meer dan een halve euro hoger. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren bleef achter en noteerde gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte een plus van € 0,09 en bij de bruine € 0,16.

De Duitse Weser-Ems ging gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte scharreleieren € 0,41 omhoog en bij de bruine € 0,48. Bij de kooi-eieren was de gemiddelde stijging bij de witte gemiddeld € 0,41 en bij de bruine € 0,42. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging met twee dubbeltjes omhoog.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,20 omhoog naar € 9,87 en bij de bruine met € 0,37 omhoog naar € 9,89. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met € 0,26 naar € 10,75 en bij de bruine met € 0,45 naar € 11,12.

Noteringen industrie

De afzet naar de industrie loopt ook goed. Blijkbaar heeft de verwerkende industrie na de bedrijfsvakantie de productie weer opgevoerd. Doordat veel koppels recent zijn gewisseld is het aanbod van industrie-eieren wellicht wat aan de krappe kant, wat mede leidde tot het oplopen van industrienoteringen.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen liepen verder omhoog. Scharreleieren gingen met € 0,14 naar € 1,65 (vorige week +€ 0,11), kooi-eieren met € 0,10 naar € 1,25 (vorige week ook +€ 0,10). De Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren liep met € 0,09 naar € 1,16.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,157 omhoog naar € 1,560 (vorige week +€ 0,099) en voor de kooi-eieren met € 0,104 naar € 1,288 (vorige week +€ 0,074).

Zomerdip voorbij

De verwachting is dat de zomerdip voorbij is en dat de prijzen de komende weken zullen doorstijgen.

Meer en meer zullen recent opgezette nieuwe koppels aan de leg komen, wat tot een toename van het aanbod zal leiden. Gericht op het seizoen met de hoogste verkopen, dat nog moet komen.

Voor de Nederlandse markt is het aanbod meer in evenwicht met de vraag dan op de Duitse markt. Daar is veel vraag en onvoldoende aanbod van OKT-eieren, vooral uit vrije-uitloop en biologische houderij. De OKT-eieren zijn dan ook goed geprijsd.

De Duitse Weser-Ems-notering voor scharreleieren gaat wijzigen. Met ingang van september (week 36) wordt dit een notering voor OKT-eieren (zonder kuikendoden). Nu nog is het een notering voor KAT-scharreleieren en wordt er geen rekening gehouden met een toeslag voor Ohne Kükentöten. De vereniging van Weser-Ems-Eierpackstations heeft dit besloten op haar jaarvergadering op 4 augustus. De vereniging rekent erop dat deze wijziging zal leiden tot een grotere markttransparantie. Omdat het doden van kuikens in Duitsland sinds 1 januari 2022 verboden is, hebben Duitse producenten de productie van verse tafeleieren inmiddels grotendeels overgeschakeld naar het niet doden van haankuikens.

Prognose eierprijzen: licht stijgend

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin