Noteringen varkensslachterijen trekken naar elkaar toe

16-02 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De varkensprijs gaat met grote stappen omhoog.

De stemming zit er goed in en kopers weten ook dat ze het niet voor minder krijgen. Dus ook de Europese vleesmarkt muteert fors omhoog. Nederlandse slachterijen lijken hun noteringen weer meer in lijn te brengen. Waar Van Rooi Meat vorige week harder steeg dan andere slachterijen, is de mutatie daar deze week juist wat kleiner. Compaxo verhoogt nog met € 0,13 per kilo, Van Rooi met € 0,08. Beide slachterijen hanteren nu een prijs van € 2,04 per kilo geslacht gewicht.

Ritme uit varkensmarkt

Even wachten met leveren loont als de prijs oploopt: stijgt deze een dubbeltje per kilo, dan levert een volle vrachtauto € 2.000 meer op. Maar speculatie heeft ook een keerzijde. Het haalt het ritme uit de markt. Zo merken transporteurs die in Duitsland rijden dat ze op dinsdag en woensdag auto’s thuis houden, maar dat ze op donderdagen en vrijdagen, als de nieuwe prijs in Duitsland geldt, meer transporten moeten doen dan ze aankunnen. Door het vasthouden van varkens lopen ook de gewichten wat op.

Dat is waarschijnlijk ook de reden voor het grote aanbod op internetveiling Teleporc afgelopen dinsdag. Varkenshouders wilden van dieren af. Maar dat haalt dan de gemiddelde veilingprijs wel omlaag.

Wellicht is dat ook de reden dat de Duitse varkensprijs niet op de door varkenshoudersvakbond ISN beoogde € 2,30 per kilo uitkomt deze week, maar daar 2 cent onder blijft hangen. Zowel de Vereinigungspreis als de grote Duitse slachterijen noteren € 2,28 per kilo geslacht gewicht.

Deze signalen maken dat sommige insiders verwachten dat de grote stappen omhoog inmiddels gezet zijn. Dat de prijs volgende week wellicht nog wat oploopt, maar daarna afvlakt om slachterijen de kans te geven ook aan de verkoop bij te trekken omdat de verliezen bij Duitse slachterijen momenteel groot zouden zijn.

Aan de andere kant lijkt het aanbod van varkens voorlopig nog overzichtelijk. Het biggenaanbod is krap, waardoor nu ook afdelingen en stallen leeg blijven. Dat is een effect dat tot voor in de zomer nog voelbaar is.

Prognose: kleinere mutaties, licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer