Nu dus niet omschakelen naar biologisch

Vergaderboer Columnist
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Aan elke keukentafel komt regelmatig de vraag aan de orde: Hoe nu verder? Want wie denkt dat we gewoon gelijk door kunnen gaan, steekt de kop in het zand.

Hanna had meer verwacht van biologisch: “Dan voldoe je aan alle wensen van de maatschappij. Dat maakt je als boer gelukkiger. De druk van alle meningen en stukken in de krant doen je bijna zelf geloven dat je een milieuvervuiler en een dierenkweller bent. Terwijl het gros van de boeren zijn uiterste best doet om zijn dieren en het milieu zo goed mogelijk te behandelen. Het steekt dat er steeds met de veroordelende vinger in jouw richting wordt gekeken. Dat maakt depressief en boos. De massale trekkeracties staan daar symbool voor.”

Bionext trok aan de bel

Het is erg gemakkelijk met de vinger naar de boer te wijzen. Wij zoeken echt wel naar andere manieren van koeien houden om een boterham te verdienen. Maar die zijn er niet zo veel. Want al die schreeuwers over dierenwelzijn en milieuvervuiling vergeten hun principes als ze in de winkel staan.

Daarom trok brancheorganisatie Bionext aan de bel. Men ging naar minister Schouten om te pleiten voor een nieuw bio-stimuleringsbeleid. Uit noodzaak geboren. Het marktaandeel is met ruim 3% al jaren klein. Er worden hoge groeicijfers bekendgemaakt, maar een hoog percentage van weinig, blijft weinig.

Lagere prijzen voor biologische producten

In andere Europese landen ligt het marktaandeel van biologische producten veel hoger. In onze buurlanden rond de 10%. Daar besteedt men veel meer aan eten dan de schamele 8% die de Nederlandse burger van zijn verdiende inkomen uitgeeft aan voedsel. Bijna driekwart zegt vooral te letten op de prijs.

Daarom zet Bionext in op lagere prijzen voor biologische producten. De btw moet vervallen. Gangbaar wordt dan automatisch duurder. “Logisch”, zegt Bionext, “gangbaar vervuilt meer en dat brengt maatschappelijke kosten met zich mee.”

Conclusie: de consument wil goedkoop. Voordat de btw op biologisch verdwijnt, zijn we wel een regeringsperiode verder. Nu omschakelen brengt daarom te veel risico’s met zich mee.

Vergaderboer Columnist
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.