Nukamarkt is traag en moeizaam

14-01-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Het loopt alles behalve vlot in de handel met nuchtere kalveren. Dat zorgt voor druk op de prijzen.

Na de forse prijscorrectie van vorige week, was het de vraag wat de noteringen op kalvermarkt in Purmerend deze week zouden gaan doen. Het antwoord? Ze gingen bijna over gehele linie met €5 naar beneden. Handelaren zagen dat het aanbod weliswaar iets minder groot was in Purmerend, maar het animo om te kopen was ook een stuk minder groot.

Dat kalverhouders op de rem trappen is niet zo gek. Kalveren die op dit moment worden opgezet zijn namelijk in de zomermaanden slachtrijp. En dat is nou net een periode waarin de vleeskalveren doorgaans wat minder opbrengen, omdat de afzet van het kalfsvlees dan wat minder is. Vleeskalverhouders houden de hokken daarom liever een paar weken leeg op dit moment.

Kalveren moeizaam verkocht

Die houding zorgt ervoor dat het verkopen van de nuchtere kalveren op de veemarkt in Purmerend moeizaam loopt. Voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit (boven 50 kilo) werd dinsdag 14 januari €70 tot €80 betaald. De notering voor een 50% Belgisch blauw stierkalf van extra kwaliteit (boven 55 kilo) stond na de prijsdaling van €5 op €175 tot €215 per dier.

Handelaren verwachten dat de prijs de komende weken niet heel veel gaat bewegen. Misschien dat er, als het aanbod niet te ruim wordt, er in februari nog een kleine prijsstijging mogelijk is. Maar in die periode komt ook de import van kalveren uit Ierland weer op gang. De invoer van Ierse nuka’s heeft vaak een prijsdrukkend effect.

Prognose: trage handel.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer