Nukaprijs gestegen op veemarkt Purmerend

18-05 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het aanbod van nuchtere kalveren blijft beperkt. Ook deze week blijft de aanvoer van jonge dieren aan de krappe kant.

Dat is goed merkbaar in de handel. De oorzaken worden gezocht in een kleinere melkveestapel, maar ook in de extreem hete zomer van afgelopen jaar. Het prijsniveau voor alle kwaliteiten is vorige week in Purmerend al met € 10 verhoogd en deze week trekken de prijzen verder aan. Zware kruislingkalveren kregen deze week weer een plus van € 10 en komen uit op € 240 tot € 260 per dier.

Zwartbont plust € 15

Een zwartbonte stier van extra kwaliteit noteert in Purmerend tussen € 85 en € 100, een prijsverhoging van zelfs € 15. Dat is een flinke stijging, maar onvermijdelijk, gezien het prijsniveau bij bijvoorbeeld Vee&Logistiek. Hier stond vorige week een prijs van € 110 voor een dier van diezelfde kwaliteit, gebaseerd op de handel in die week.

In Duitsland trekken de prijzen voor de dieren ook nog weer aan, onder invloed van een achterblijvend aanbod van nuchtere kalveren. Het prijsplafond van de dieren komt dichterbij. Het aanbod van nuchtere kalveren neemt de komende tijd weer toe. Dat betekent voor inkopers dat ze druk op de prijzen gaan uitoefenen. Gezien de lage opbrengsten en sterk gestegen kostprijs is hen er veel aan gelegen goedkopere kalveren op te leggen.

Prognose: stabiel tot kleine plus.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.