Skip to content

Nutreco en BlueNalu versterken samenwerking in celgekweekte vis

Nutreco en BlueNalu versterken hun samenwerking voor het opschalen van de toeleveringsketen voor de productie van celgekweekte vis.

Afbeelding premium

Foto: Canva

Nutreco en BlueNalu versterken hun samenwerking voor het opschalen van de toeleveringsketen voor de productie van celgekweekte vis.

Met deze samenwerking begint diervoedings- en aquafeedbedrijf Nutreco met de ontwikkeling van een infrastructuur om de ingrediënten die nodig zijn om viscellen te kweken bij BlueNalu te krijgen. Tegelijk gaat het Amerikaanse bedrijf in gekweekte viscellen verder met de opschaling van de productie. Ook gaat het bedrijf verder met de inzet op wettelijke goedkeuring voor het op de markt brengen van de producten. Het doel van de samenwerking is onder andere om de kosten voor celvoeding te verlagen. Daarnaast is een doel de specificaties vaststellen voor bepaalde grondstoffen die nodig zijn om de celgekweekte visproducten te maken.

De code gekraakt

“Onze visie om een ​​gezonde, veilige en duurzame eiwitoplossing te creëren met celgekweekte zeevruchten, begint met het oplossen van verschillende belangrijke uitdagingsgebieden, waaronder de verschuiving van een pharma-grade naar food-grade ingrediëntenvoorziening,” zei Lou Cooperhouse, medeoprichter, voorzitter en CEO bij BlueNalu.

Het jonge bedrijf stelt ‘de code te hebben gekraakt’ voor het winstgevend kunnen produceren van een celgekweekt visproduct van de blauwvintonijn. Het zegt de afgelopen tijd de kostprijs fors omlaag te hebben gebracht, de groeisnelheid van de cellen te hebben verhoogd en continue productie mogelijk te hebben gemaakt. Het zogenoemde ‘toro’ (sashimi) tonijnproduct is het eerste product dat het wil introduceren op de markt. Hier is volgens BlueNalu veel vraag naar vanuit de foodservicesector.

Derde overeenkomst

De nieuw aangekondigde samenwerking is een zogenoemde intentieverklaring, de derde overeenkomst tussen de twee bedrijven. De bedrijven werken samen sinds eind 2019 toen Nutreco investeerde in het Amerikaanse bedrijf. Nutreco werkt tevens samen met het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin