Doorgaan naar artikel

Nutri-Score is het nieuwe voedsellogo

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP - Foto: ANP

Foto: ANP

Om de keuze voor gezond voedsel voor de consument eenvoudiger te maken, wordt het nieuwe voedsellogo Nutri-Score ingevoerd.

Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bekendgemaakt. Lange tijd is discussie gevoerd over een nieuw voedsellogo. De vele logo’s zorgen voor veel verwarring bij consumenten. Daarom wil Blokhuis een nieuw voedselkeuzelogo invoeren.

Gekeken naar drie Europese voedsellogo‘s

Bij de keuze voor een nieuw logo heeft het ministerie naar drie logo’s gekeken die in Europa worden gebruikt:

  • Keyhole, een sleutelgat dat alleen op gezonde producten mag worden geplaatst wordt in Scandinavische landen gebruikt.
  • De Britten gebruiken Multiple traffic light, een stoplicht dat per voedingsstof aangeeft of het een goed scoort (groen) of niet goed (rood).
  • Frankrijk, België en Duitsland gebruiken het Franse systeem Nutri-Score.

Uit Nederlands consumentenonderzoek blijkt dat het Franse systeem het beste aansluit bij de Nederlandse wensen voor een voedsellogo.

Lees verder onder de tweet

Nutri-Score werkt met plus- en minpunten

Met Nutri-Score worden per product punten gegeven. Een product krijgt pluspunten voor eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Voor calorieën, suikers, verzadigd vet en zout worden minpunten gegeven Op basis van het aantal punten krijgt een product een score tussen A (groen) en E (rood). “Dit moet voor consumenten gezond eten makkelijker maken”, aldus Blokhuis bij de bekendmaking.

Invoering in praktijk pas in 2021

De daadwerkelijke invoering van het logo gaat nog bijna twee jaar duren. Dat komt omdat de bestaande Nutri-Score niet altijd goed aansluit bij het Nederlandse voedingsadvies van de Schijf van vijf. Zo heeft in de categorie brood 80% een groene Nutri-Score, terwijl maar 25% van het brood in de schijf van vijf staat.

Onafhankelijke internationale wetenschappers gaan nu overleggen om de werkwijze van de Nutri-Score te verbeteren. Dit onderzoek loopt van 2020 tot 2021. Daarna het zo snel mogelijk wordt ingevoerd.

Blokhuis roept voedselproducenten op om nu nog terughoudend te zijn met het gebruik van de Nutri-Score, ook al wordt het op producten vanuit het buitenland nu al gebruikt, waardoor het ook al in de winkel is te zien.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin