Doorgaan naar artikel

Nutri-Score wordt vrijwillig voedselkeuzelogo voor Nederland

Nutri-Score wordt vanaf 2024 het vrijwillige voedselkeuzelogo in Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Van Ooijen aan de Tweede Kamer.

Nieuws
Food
Kritiek op het voedingskeuzelogo Nutri-Score was onder andere dat het niet goed zou aansluiten op de nationale voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf.  - Foto: ANP premium

Kritiek op het voedingskeuzelogo Nutri-Score was onder andere dat het niet goed zou aansluiten op de nationale voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. - Foto: ANP

Nutri-Score wordt vanaf volgend jaar het vrijwillige voedselkeuzelogo in Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen in een brief aan de Tweede Kamer.

Na jaren van onderzoek en gesteggel over het keuzelogo heeft de staatssecretaris nu het besluit genomen. Kritiek op het keuzelogo was onder andere dat het niet goed zou aansluiten op de nationale voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. Zo stuurde een groep voedingswetenschappers eerder daarovereen brandbrief naar de staatssecretaris.

Nutri-score nog niet perfect

In de periode 2020-2022 deed een internationaal comité uit verschillende landen aanpassingen aan de berekeningen achter Nutri-Score. De Nederlandse Gezondheidsraad keek vervolgens of het algoritme was verbeterd en in hoeverre het beter aansluit op de Nederlandse Voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. De raad stelde vast dat het algortime na de aanpassingen inderdaad beter aansluit op de richtlijnen.

Het keuzelogo werkt echter nog niet perfect, zo schrijft Van Ooijen. Zo krijgen witte rijst en pasta dezelfde score als zilvervliesrijst en volkoren pasta. De Gezondheidsraad ziet nog ‘voldoende mogelijkheden’ om het logo beter te laten aansluiten bij de voedingsrichtlijnen.

Schrijf van Vijf blijft leidend

Van Ooijen gaat hierin mee, maar besloot al wel het keuzelogo in te voeren en stelt dat ‘verdere verbetering en doorontwikkeling van het algoritme in de toekomst nodig zal blijven waarbij ik tegelijkertijd niet de verwachting wil geven dat het logo volledig zal kunnen aansluiten op de voedingsrichtlijnen’. Volgens hem is de Nutri-Score een aanvulling op de bestaande voedingsvoorlichting. De Schijf van Vijf blijft leidend voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon.

Nederlandse fabrikanten en supermarkten mogen vanaf 1 januari 2024 het keuzelogo met het herziene algoritme officieel gaan gebruiken. De pilotproducten die nu al in de schappen liggen en waarvan de scores nu nog zijn gebaseerd op het oude algoritme moeten vanaf 1 juli 2024 het herziene algoritme gebruiken. De verwachting is dat in de zomer van 2024 het logo breed zichtbaar is.

Producten met verouderde score

Andere landen bieden fabrikanten een langere overgangstermijn voor gebruik van het keuzelogo met het nieuwe algoritme. Hierdoor kunnen maximaal 2 jaar lang producten in Nederlandse supermarkten die uit het buitenland komen een verouderde score hebben.

Bekijk ook de video: Hoe bekend is Nutri-score bij de consument?

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin