Nuttige schimmel remt fusarium in tarwe

Een biologische bestrijding met behulp van schimmels kan een flinke bijdrage leveren aan het terugdringen van fusarium in granen als tarwe, gerst en haver.

Dat concluderen wetenschappers van onderzoeksbureau ARS van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

De schimmel die in de kasproeven is getest komt van nature voor in graangewassen. Het onderzoek is opgezet om de tarwetelers meer opties te geven om fusarium in granen met milieuvriendelijkere methoden te bestrijden. Daarbij gaat het in dit onderzoek specifiek om de Fusarium graminearum.

Lagere opbrengsten

Deze fusarium is wereldwijd een grote plaag in granen als tarwe, gerst en haver. De schimmel is schadelijk omdat het lagere opbrengsten in graan veroorzaakt en aantastingen leiden tot mindere kwaliteit en dus lagere prijzen. Ernstiger is dat fusarium ook de bron is van giftige stoffen in het graan. Deze mycotoxinen, zoals bijvoorbeeld DON, zijn giftig voor zowel mens als dier.

In de proeven keken de onderzoekers naar de effecten die verschillende stammen van de schimmel Sarocladium heeft op aantasting door fusarium en de hoeveelheid mycotoxinen. Eén van de stammen, de S. zeae NRRL 34560, bleek de aantasting bijna 60% te verminderen. Bovendien werd de productie van DON iets meer dan 60% gereduceerd.

Zaadbehandeling

Deze uitkomsten zijn gepubliceerd in het oktobernummer van Biological Control. Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre zaadbehandeling met deze schimmel kan bijdragen in de bestrijding van fusarium in de praktijk. Daarbij wordt ook gekeken naar de resultaten bij verschillende tarwerassen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.