NVPB waarschuwt voor meer overlast ratten en muizen

09-11 | |
Lokdoos om ratten te vangen. Alleen gecertificeerde personen mogen vanaf 1 januari 2023 ratten en muizen bestrijden. - Foto: Boerderij
Lokdoos om ratten te vangen. Alleen gecertificeerde personen mogen vanaf 1 januari 2023 ratten en muizen bestrijden. - Foto: Boerderij

De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) vreest voor toenemende overlast van ratten en muizen als gevolg van nieuwe regelgeving.

Vanaf 1 januari 2023 veranderen de regels rondom bestrijdingsmiddelen voor ratten en muizen. De vereniging waarschuwt voor onduidelijkheid hierover. Ook waarschuwt zij voor toenemende overlast als de overheid de nieuwe regels niet goed uitlegt aan burgers, (voedings)bedrijven en agrariërs.

Ratten en muizen alleen bestrijden met certificaat

Alleen gecertificeerde personen mogen vanaf 1 januari 2023 ratten en muizen bestrijden. Zonder een bedrijfscertificaat IPM-knaagdierbeheersing is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen strafbaar.

NVPB maakt zich zorgen over het gedrag van burgers. Dit gaat vooral over de maatregelen die zij treffen om overlast van ratten of muizen tegen te gaan. “Het gebruik van klemmen en vallen is toegestaan, maar kan ook gepaard met dierenleed als deze niet goed worden gebruikt of van slechte kwaliteit zijn. Tevens kunnen de verboden chemische middelen nog via internet worden gekocht via de bekende internationale winkelplatforms of tijdens een vakantie in het buitenland,” aldus NVPB.

Voorlichting over veranderingen nodig

Volgens NVPB moeten gemeenten en woningbouwverenigingen hun verantwoordelijkheid nemen door in knaagdierbescherming te investeren en samenwerkingen aan te gaan met professionele bedrijven.

Daarnaast roept NVPB lokale overheden op om communicatiecampagnes te organiseren om burgers te informeren over de nieuwe veranderingen. Ook moet op het illegaal aanbod van chemische middelen via internet, met hoge prioriteit, overheidstoezicht komen. “NVPB constateert dat de overheid haar voorbeeldfunctie niet waarmaakt en haar verantwoordelijkheid moet nemen voor eigen gebouwen en terreinen.”

Sanders
Lisa Sanders Redacteur


Beheer