NVWA controleert extra op residuen in vlees

07-11 | |
De NVWA neemt in slachterijen vleesmonsters van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Foto: Canva
De NVWA neemt in slachterijen vleesmonsters van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Foto: Canva

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanaf september tot eind dit jaar extra op residuen in vlees.

Daartoe neemt de NVWA in slachterijen vleesmonsters van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Aanleiding zijn de uitslagen van een proef op basis van een nieuwe detectiemethode. Deze vertoonden volgens de NVWA onverwacht te hoge concentraties van niet toegestane medicijnresten in bijna 20% van de 240 genomen proefmonster.

2% te hoge concentraties

De resultaten van de tot nu toe 193 extra afgenomen en geteste monsters leverden in totaal vijftien positieve monsters op. In ongeveer 2% ging het om een overschrijding van de wettelijk toegestane grenshoeveelheid. De NVWA heeft hiervoor de veehouders schriftelijke waarschuwingen en bestuurlijke boetes gegeven. Bij de overige elf monsters lag het gevonden gehalte aan medicijnresten onder de maximale residulimiet, maar bleek in sommige gevallen geen melding te zijn gedaan op het VKI-formulier. Uiteindelijk bleek bij nadere controle in deze gevallen geen sprake te zijn van overtredingen.

De NVWA kon nog niet niet aangeven waar het grote verschil, tussen de bijna 20 en ongeveer 2% te hoge concentraties, vandaan komt.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Willem Veldman


Beheer