Doorgaan naar artikel

‘NVWA deed weinig met signalen situatie slachterijen’

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Busjes voo medewerkers bij een slachterij die was stilgelegd nadat de coronarichtlijnen waren geschonden. - Foto: ANP/Luke Beens

Busjes voo medewerkers bij een slachterij die was stilgelegd nadat de coronarichtlijnen waren geschonden. - Foto: ANP/Luke Beens

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachterijen niet veilig was.

Ook werden werknemers onvoldoende beschermd. Dat zeggen twee dierenartsen die voor de NVWA werk(t)en tegen Nieuwsuur.

Volgens Nieuwsuur werd al vanaf het begin van de coronacris door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd voor de situatie in de slachterijen. Maar de dierenartsen, die in de slachterijen moesten toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid, voelden zich onvoldoende gehoord en ‘in de steek gelaten’ door de leiding van de NVWA, meldt Nieuwsuur op basis van interne mails en stukken die het in handen heeft.

Lees verder onder de tweet

NVWA: medewerkers opgedragen te werken volgens richtlijnen

In een reactie meldt de NVWA dat op het moment dat de maatregelen tegen het coronavirus werden aangescherpt medewerkers is opgedragen de richtlijnen van het Rijk en van het RIVM te volgen en zoveel mogelijk vanuit huis te werken.

“Ook heeft de NVWA daar waar nodig aanvullende maatregelen genomen om haar medewerkers te beschermen, bijvoorbeeld door medewerkers te adviseren extra persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken vanaf het moment dat deze voor medewerkers beschikbaar waren. De NVWA heeft hierbij gehandeld op basis van de informatie van de Rijksoverheid en het RIVM die op dat moment beschikbaar was”, aldus de voedsel- en warenautoriteit tegen Nieuwsuur.

Schouten: als medewerkers zich niet gehoord voelen, moet dat verbeteren

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) benadrukte in een reactie tegenover Nieuwsuur dat mensen veilig hun werk moeten kunnen doen. “Ik constateer nu dat een deel van de NVWA-dierenartsen dat gevoel niet altijd heeft gehad en dat zij zich niet altijd gehoord hebben gevoeld door hun management. Als medewerkers zich niet gehoord voelen, dan moet dat verbeteren. Dat is een gesprek wat ik met de NVWA blijf voeren.”

Schouten wijst op de maatregelen die de NVWA heeft genomen om medewerkers beter te beschermen. Verder benoemt ze de verantwoordelijkheid van bedrijven en slachthuizen zelf. “Als de zaken daar niet goed geregeld zijn, dan heeft dat consequenties. Het stilleggen van het slachtproces is een uiterst escalatiemiddel wat de NVWA kan gebruiken in een voor hen onveilige situatie. Daar heb ik de sector ook voor gewaarschuwd.”

Corona-uitbraken in slachterijen in binnen- en buitenland

De afgelopen tijd zijn meerdere corona-uitbraken in de vleeswerkingsindustrie gemeld. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Wales.

Lees ook: Coronavirus nu ook bij vleesverwerkers Oostenrijk

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin