Doorgaan naar artikel

NVWA gaat niet betalen voor schade code rood

Het hoofdkantoor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Utrecht. - Foto: ANP

Het hoofdkantoor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Utrecht. - Foto: ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft juist gehandeld door keuringsmedewerkers thuis te houden wegens code rood op 15 februari, aldus demissionair minister Schouten. Extra kosten worden niet vergoed.

De NVWA heeft juist gehandeld door keuringsmedewerkers thuis te houden op maandag 15 februari, toen er vanwege gladheid code rood gold in het hele land. De primaire verantwoordelijkheid van de NVWA is de veiligheid van de eigen medewerkers, en het besluit om de medewerkers thuis te houden is een ‘begrijpelijke invulling van die verantwoordelijkheid’. Dat antwoordt demissionair minister Carola Schouten van LNV in antwoord op vragen van VVD en SGP.

Op zondagavond besloot de NVWA dat keuringsmedewerkers de volgende dag niet naar hun werk op slachterijen mochten gaan. Het KNMI had om 17.30 uur code rood afgekondigd voor de maandagochtend. Hierdoor konden slachterijen maandag niet opstarten. Met name in de pluimveesector leidde dit tot problemen. Transporten die zondagavond al onderweg waren, moesten rechtsomkeert maken.

NVWA gaat niet betalen

De NVWA gaat niet betalen voor extra kosten die veehouders, transporteurs of slachterijen hebben gemaakt voor dieren die langer onderweg waren of teruggebracht moesten worden vanwege de code rood, aldus Schouten. Volgens haar valt de zorg voor de dieren onder de verantwoordelijkheid van de bedrijven. Bedrijven en hun brancheverenigingen moeten zich zelf rekenschap geven van de kwetsbaarheid van dieren in de bewuste omstandigheden. Ze noemt het ‘aannemelijk’ dat de extra transportbewegingen bijkomende stress veroorzaakt hebben bij de dieren. Brancheorganisaties zinspeelden eerder op schadeclaims. Boetes zijn er niet uitgedeeld naar aanleiding van teruggebrachte dieren, meldt ze desgevraagd.

‘Geen willekeur’

Schouten spreekt tegen dat er sprake is van willekeur doordat de slachtcontrole niet doorging, maar een andere controle bij een vleesverwerkend bedrijf in code rood gebied wel. Het besluit om met code rood niet de weg op te gaan was van kracht voor de medewerkers van de NVWA die plaats- en tijdgebonden werkzaamheden verrichten. Bij andere werkzaamheden, zoals het verrichten van een audit, hebben medewerkers de ruimte om het tijdstip daarvan afhankelijk van de (weers)omstandigheden zelf te bepalen en ook aan te passen.

Het besluit om maandag niet naar de slachthuizen te komen is de zondagavond om 22.00 uur genomen. Nepluvi en COV zijn daar over geïnformeerd, aldus de minister. Voorafgaand aan het besluit was er ook contact gezocht met verschillende bedrijven en vertegenwoordigers van de sector.

Vervolg

Naar aanleiding van de gebeurtenissen op 15 februari heeft de NVWA al overlegd met sectorpartijen of aparte afspraken nodig voor dit soort situaties. Zulk overleg is er ook al twee keer per jaar in het kader van het Nationaal plan diertransporten uit 2016. Schouten wijst erop dat conform dat plan bij code rood exportcertificering van levende dieren niet wordt uitegevoerd.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin