Biotechnologiebedrijf Chaincraft mag geen veevoeders produceren uit groente- en fruitafval.
Dit vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), met verwijzing naar de Europese wetgeving die geldt voor diervoeders. De rechter lijkt daarin mee te gaan.
De NVWA legde vorig najaar de productie stil bij Chaincraft en droeg het op om de installaties leeg te draaien en het product op te slaan. Dit in afwachting van een definitieve uitspraak van de rechter. Chaincraft wilde daar niet in meegaan en vroeg een voorlopige voorziening aan, zodat het de stillegging ongedaan kon maken.
Het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) gaf Chaincraft echter geen gelijk. Het bedrijf gebruikt allerlei fermentatieprocessen om van afvalstoffen weer bruikbare materialen te maken, onder meer voor de diervoerindustrie. Het bedrijf is sinds 2017 actief in de haven van Amsterdam.
Het meende dat het op basis van de nieuwe Europese afvalstoffenrichtlijn bepaalde afvalstoffen zou mogen omzetten in veevoeders. De NVWA is het daar niet mee eens. Voor de productie van veevoeders is meer nodig, zoals een gesloten, gecertificeerde keten en veilige grondstoffen. Ook mag er geen verpakkingsmateriaal in de veevoergrondstof zitten, wat bij Chaincraft aanvankelijk wel het geval is.
Het bedrijf was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een reactie.
Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt