Doorgaan naar artikel

NVWA houdt licht toezicht op teeltbedrijven

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Diederik van der Laan

Foto: Diederik van der Laan

Keuringsorganisatie NVWA laat in het jaarplan 2021 zien dat in 2019 een ‘toezichtintensiteit’ van 4% werd behaald voor groente en fruit.

Voor akkerbouwbedrijven lag het percentage op 2%, maar sierteeltbedrijven werden vaker bezocht (7%). Dit zijn gegevens over 2019. Voor diergezondheid is het toezicht strenger.

In 2020 bezocht NVWA mogelijk meer groente- en fruitbedrijven om ToBRFV te bestrijden op tomatenbedrijven. Dat gaat om een incidentele uitbreiding van de capaciteit.

Geen extra inzet

NVWA steekt in 2021 niet duidelijk meer middelen in plantgezondheid. Zo’n 11% van de uren wordt ingeboekt voor plantgezondheid. Dat is eenzelfde aandeel als in 2020 toen extra personeel werd aangenomen als gevolg van forse extra taken door nieuwe wetgeving en de brexit. Zo is nog altijd niet duidelijk wat de fytosanitaire eisen aan groente en fruit zijn als in april gezondheidscertificaten nodig zijn voor uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.

Systeem verbeteren

NVWA moet veel zaken verbeteren om de handelspositie van groente en fruit te bestendigen, bleek afgelopen najaar in nieuw onderzoek. In het huidige jaarplan staat dat nieuwe handhavingsverplichtingen moeten worden ingeregeld bij import. NVWA moet door strengere EU-regels toezien op twee keer zoveel importzendingen van plantaardige producten.

NVWA verwacht ook meer tijd en energie te steken in exportcontroles. Derde landen zullen steeds scherpere importeisen stellen. In plaats van visuele inspecties zijn steeds vaker laboratoriumtesten verplicht. Nu derde landen meer zelf testen, worden de eisen aan dat labonderzoek ook steeds strenger.

Andere taken

Naast plantgezondheid houdt NVWA ook toezicht op teeltbedrijven voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en rechtmatig gebruik van Europese subsidies. Bij toezicht op voedselveiligheid is de inzet vooral gericht op borgen van bestaande marktsystemen van toezicht op de teeltbedrijven.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin