NVWA moet weer focussen op doelen

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: ANP/Dirk Hol
Foto: ANP/Dirk Hol

Pootgoedfraude wordt niet strafrechtelijke vervolgd. Het Openbaar Ministerie stopt onderzoek naar misstanden bij slachthuizen. Mestfraude? I&R-fraude? Het is angstvallig stil.

In alle gevallen wijst de vinger naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hier gaat duidelijk iets niet goed.

Nu is kritiek op de dienst niet nieuw. Het agentschap is in 2012 na een lange reeks fusies en reorganisaties opgericht. Bij de VWA (in 2002 ontstaan uit Keuringsdienst van Waren en Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees) voegden zich de Algemene Inspectiedienst en Plantenziektenkundige Dienst. De NVWA staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.

Lees ook: Welke fraude pakt de NVWA wel aan?

Eén loket te groot, te log

De onderliggende gedachte van één loket, met alle synergievoordelen van dien, ten spijt: de NVWA is vanaf dag 1 een onmogelijke organisatie gebleken. Te groot, te log, te bureaucratisch, te gelaagd en te ingewikkeld.

De culturen van de samengevoegde organisaties verschillen dag en nacht, behorend bij de taken van controle, certificering en opsporing. Juristen lijken de overhand te hebben in beleid. Mensen uit de praktijk schikken zich.

Boedelscheiding de simpelste oplossing?

Nu lijkt een boedelscheiding wellicht de simpelste oplossing. Maar de synergievoordelen van nu, zijn de nadelen van aparte organisaties straks. Nee, een focus op de doelen is treffender. Het gaat om voedselveiligheid, export en kwaliteit. Niet om de NVWA, haar mensen en hun voorwaarden zelf.

Meer over


Beheer