Doorgaan naar artikel

NVWA onderzoekt dioxine bij grazers uiterwaarden

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Food & Health
Vleesvee grazend in de uiterwaarden. - Foto: Irma Regtien

Vleesvee grazend in de uiterwaarden. - Foto: Irma Regtien

Onderzoek na vondst van een te hoog dioxinegehalte in vlees van runderen die graasden in uiterwaarden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start een landelijk onderzoek naar de gevaren van het laten begrazen van graslanden in de uiterwaarden. De reden is de vondst van een te hoog dioxinegehalte in het vlees van runderen die graasden bij Slot Loevestein aan de Waal in het Gelderse Poederoijen. Ook in Boven-Leeuwen is een te hoog dioxinegehalte aangetroffen in vlees van grazers in de uiterwaarden. Er zijn aanwijzingen dat de oorzaak ligt in vervuild bodemslib dat na een periode van hoogwater achterblijft in de uiterwaarden.

Nadat er een te hoog dioxinegehalte werd geconstateerd in het vlees van runderen heeft natuurorganisatie Free Nature besloten om voorlopig geen vlees meer te verkopen van de grote grazers die rond Slot Loevestein liepen.

Advies veiligheid vleesconsumptie

De NVWA gaat nu onderzoek doen naar de risico’s van een teveel aan dioxines in het vlees van grazers die elders in de uiterwaarden in Nederland worden geweid. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek stelt de NVWA een advies op voor de veiligheid van de vleesconsumptie van grazers in uiterwaarden. Daarnaast wordt ook gekeken of dioxines voorkomen in het verontreinigde slib dat in voormalige zandafgravingen langs de rivieren is gestort. Tot de NVWA met resultaten naar buiten komt gelden geen extra regels voor de vleessector.

Slagerij wacht niet tot advies NVWA

De ontdekking van het te hoge dioxinegehalte in het vlees van de grazers in de uiterwaarden is ingeslagen als in bom in Gelderland. Dat blijkt uit berichtgeving in de Gelderlander. Slagerij Kaldenberg in Vuren, die ‘natuurvlees’ levert voor zo’n 35 winkels van horecagroothandel Sligro, wil de resultaten van het onderzoek niet afwachten en gaat nu zelf partijen natuurvlees met spoed testen op dioxine. Het vlees van Kaldenberg is afkomstig van runderen die ook zijn ingezet voor het beheer van natuurgebieden, onder andere ook in uiterwaarden.

In een reactie laat wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal, een gemeente met de nodige uiterwaarden, weten dat nu gebeurt waar ze altijd al bang voor was. In het verleden voerde Mol al rechtszaken tegen het rijk om de stort van granuliet te voorkomen in zandputten in de uiterwaarden van de Maas. Dergelijke zandputten waar slib gestort is zijn nu ook onderdeel van het onderzoek door de NVWA naar dioxine, als mogelijke bron van vervuiling.

Snel delen

Image
Eric Beukema

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin