Skip to content

NVWA: Ongehoord gebruikt oude beelden

Foto: ANP premium

Foto: ANP

NVWA zegt dat Dierenorganisatie Ongehoord oude beelden gebruikt bij de uitingen dat er nog steeds misstanden zijn bij het transport van slachtdieren naar Vlaamse slachterijen.

Ongehoord baseert zich op beelden die de organisatie de afgelopen 1,5 jaar heeft gemaakt in Vlaamse slachthuizen. Op de foto‘s, waarvan onduidelijk is waar en wanneer ze zijn gemaakt, zijn dieren te zien met afwijkingen en verwondingen.

Schendingen van dierenwelzijn moeten immers vooraan in de transportketen voorkomen worden, bij de boerderij

NVWA reageert dat de dieren op de foto’s inderdaad niet vervoerd hadden mogen worden. NVWA keurt de misstanden dan ook af. “De NVWA is al enige tijd stevig met de sector in overleg, waaronder LTO en Vee&Logistiek Nederland, om te zorgen dat deze zijn verantwoordelijkheid neemt om dergelijke misstanden te voorkomen”, reageert de toezichthouder. “Schendingen van dierenwelzijn moeten immers vooraan in de transportketen voorkomen worden, bij de boerderij, voordat dieren de vrachtwagen opgaan, en niet pas als een vrachtwagen met dieren aan de grens staat”, vindt NVWA.

Dierenartsen

Daarnaast geldt vanaf 1 augustus dat dierenartsen alle dieren individueel moeten zien voordat ze op transport naar het buitenland mogen. NVWA gaat er vanuit dat de beelden van Ongehoord van voor deze datum zijn.

Producentenorganisatie varkenshouderij POV en Vee&Logistiek Nederland zijn eerder deze maand naar de rechter gestapt vanwege de aangescherpte regels, waarbij volgens de organisaties richtsnoeren als voorwaarden worden gehanteerd. De organisaties zeggen dat er al veel dieren zijn afgekeurd voor transport, terwijl ze slechts minimale bemerkingen hadden als een gesloten wondje of krasje.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin