Skip to content

NVWA plaatst Gosschalk onder verscherpt toezicht

Runder- en varkensslachterij Gosschalk in Epe is per direct onder verscherpt toezicht geplaatst.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft runder- en varkensslachterij Gosschalk in Epe per direct onder verscherpt toezicht geplaatst.

Aanleiding zijn beelden die gemaakt zijn door dierrechtenorganisatie Varkens in Nood. Iemand van deze organisatie werkte een maand lang in de slachterij en droeg een verborgen camera bij zich. Op de tot zover bij RTL Nieuws gepubliceerde beelden is onder andere te zien hoe medewerkers van de slachterij varkens meermaals met peddels slaan (ook op de kop en met de zijkant van de peddel) en hoe één van hen de ‘nieuwe collega’ waarschuwt stroomprikkers buiten het beeld van het cameratoezicht te gebruiken.

Schokkend

De NVWA laat weten geschrokken te zijn van de beelden, en het extra schokkend te vinden dat de medewerkers zelf ook goed weten dat wat ze doen onacceptabel is en het daarom buiten het zicht van camera’s en keuringsartsen doen. De autoriteit gaat optreden tegen de overtredingen die op de beelden te zien zijn. Daarnaast heeft de NVWA verscherpt toezicht ingesteld, wat betekent dat een extra NVWA-medewerker toezicht zal houden op dierenwelzijn bij aankomst van de dieren, in de stal en drijfgangen, en tijdens het doden van de dieren.

NVWA-arts

Daarnaast mogen er alleen nog dieren worden aangevoerd als er een officiële NVWA-dierenarts op het bedrijf aanwezig is, wat in de praktijk betekent dat de slachterij later zal kunnen slachten. Nu worden al dieren gelost voordat de NVWA-arts er is, zodat direct begonnen kan worden met slachten zodra het toezicht aanwezig is.

Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn

De slachterij laat in een statement weten zelf ook erg geschrokken te zijn van de beelden. Ze willen fors inzetten en investeren om herhaling te voorkomen. ‘Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn’, aldus de slachterij in het statement. Het bedrijf zegt zelf ook een onderzoek te gaan instellen en tot die tijd de slachtcapaciteit aanzienlijk te verlagen. De betrokken medewerkers zijn geschorst, het bedrijf stopt met het gebruik van peddels en het permanente cameratoezicht wordt geïntensiveerd en uitgebreid.

Nederlandse slachtcapaciteit

Wat het (tijdelijk) verlagen van de capaciteit door de slachterij zelf en de lagere capaciteit doordat pas later geslacht kan worden, betekent voor de totale Nederlandse slachtcapaciteit en leveranciers van de slachterij is nog niet duidelijk. Gosschalk wilde niet ingaan op vragen hierover. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) liet weten nog niet voldoende informatie te hebben om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin