Skip to content

NVWA: Slachterij Gosschalk blijft langer dicht

Het ingediende plan van aanpak is door de NVWA als onvoldoende beoordeeld.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Exterieur van slachterij Gosschalk in Epe. Het slachthuis blijft voorlopig nog dicht. - Foto: Koos Groenewold premium

Exterieur van slachterij Gosschalk in Epe. Het slachthuis blijft voorlopig nog dicht. - Foto: Koos Groenewold

Exportslachterij Gosschalk blijft voorlopig nog dicht. Het ingediende plan van aanpak ter verbetering van dierenwelzijn is door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) als onvoldoende beoordeeld. Dat meldt de NVWA op vrijdag 16 juli.

De erkenning van het bedrijf in Epe is begin juli geschorst vanwege beelden met overtredingen van dierenwelzijnsregels in de slachterij. Die kwamen aan het licht door undercoveropnamen van Varkens in Nood. Een nieuw plan van aanpak wordt besproken, eind volgende week komt daarop een reactie van de NVWA en wordt duidelijk of de slachterij weer open kan.

Plan van aanpak

De NVWA heeft op 6 juli een plan van aanpak ontvangen en heeft dat plan van aanpak bestudeerd, meldt de keuringsinstantie. Daarbij is onder meer gekeken naar hoe dierenwelzijn door het personeel gewaarborgd wordt, op welke wijze het management hier haar verantwoordelijkheid in neemt en wat een acceptabele slachtsnelheid is met het oog op het borgen van dierenwelzijn.

Deze drie punten komen volgens de NVWA onvoldoende terug in het eerste plan van aanpak. “Het geeft nog niet het vertrouwen dat de medewerkers die met levende dieren werken zich voortaan aan de wettelijke dierenwelzijnsnormen houden en het dierenwelzijn bij Gosschalk geborgd is”, geeft de NVWA aan.

Nieuw plan beoordelen

De slachterij heeft inmiddels een nieuwe plan van aanpak ingediend en dat gaat de NVWA opnieuw beoordelen. Zolang er geen plan van aanpak ligt waarin de NVWA voldoende vertrouwen heeft, blijft de schorsing van kracht en mag er dus niet geslacht worden.

Gosschalk was niet bereikbaar voor commentaar over de handhaving van de schorsing.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin