Skip to content

NVWA: veewagens en containers moeten beter gereinigd worden

Vervoerders van pluimvee, broedeieren en varkens moeten veewagens en containers beter reinigen om verspreiding van vogelgriep en Afrikaanse varkenspest (AVP) te voorkomen.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
Foto: Herbert Wiggerman premium

Foto: Herbert Wiggerman

Vervoerders van pluimvee, broedeieren en varkens moeten veewagens en containers beter reinigen om verspreiding van vogelgriep en Afrikaanse varkenspest (AVP) te voorkomen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De autoriteit vindt dat momenteel niet overal goed genoeg gereinigd wordt. Bij extra controles het afgelopen jaar heeft de autoriteit vastgesteld dat de uitvoering van de hygiënemaatregelen niet op alle daarvoor bestemde plaatsen op de juiste wijze gebeurt.

Goede hygiëne

De voedselautoriteit laat weten daarom vervoerders dringend te willen adviseren om de bestaande hygiënemaatregelen aan te scherpen door de stappen in een ‘Stappenplan goede hygiëne’ in de praktijk op te volgen.

De NVWA zag afgelopen jaar bij controles dat transportmiddelen niet op alle plekken voldoende schoongemaakt worden, of dat de reinigings- en ontsmettingsstappen onvoldoende gevolgd worden. Ook is soms de concentratie van ontsmettingsmiddelen te laag.

Zorgelijke situatie

De voedselautoriteit wijst er in het kader van de zorgelijke situatie met de twee dierziekten op dat de hygiëne beter moet. Zowel gezien de vogelgriepuitbraken waarvan het aantal al het hele jaar blijft oplopen, als vanwege AVP-meldingen uit buurlanden. Als transportwagens, containers of kratten niet goed genoeg ontsmet zijn, kan er smetstof van vogelgriep overgebracht worden op gehouden pluimvee, zo waarschuwt de NVWA.

De NVWA heeft een stappenplan met 8 stappen online gezet dat transporteurs van pluimvee en varkens zouden moeten volgen om reiniging en ontsmetting wél goed uit te voeren. Daarin wordt onder andere gewezen op de juiste volgorde om bepaalde dingen te doen, de lijst met toegelaten middelen om te ontsmetten, en gewezen op het gebruik van de juiste dosering.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin